Podgrzewanie w mikrofalówce – tych produktów nie wolno wkładać!
Mikrofalówka to urządzenie, które bardzo ułatwia nam codzienne przygotowywanie posiłków, znacząco skraca czas podgrzewania posiłku. Nie zawsze jednak pamiętamy, że podgrzewanie w mikrofalówce powoduje dużą utratę wartości odżywczych jedzenia. Jedzenie posiłku z mikrofalówki jest pozbawione części minerałów i witamin. Część produktów podgrzanych w mikrofalówce jest wciąż dobra i smaczna, jednak są produkty, których nie wolno wkładać do mikrofali, część nawet będzie szkodliwa!
Podgrzewanie w mikrofalówce – czego absolutnie nie wkładać?
Produkty w foli aluminiowej
Nigdy nie wolno wkładać do mikrofalówki produktów owiniętych w folię aluminiową, dotyczy to również sztućców oraz talerzyków/miseczek z ozdobnymi paskami ze srebra itp. Mogą one powodować spięcie i iskrzenie mikrofalówki.
Jajka
Jajka w skorupce włożone do mikrofalówki zwiększają swoje ciśnienie i eksplodują, przez co mikrofalówka będzie cała do mycia. Podgrzewanie w mikrofalówce nie jest najlepszym sposobem na podgrzanie jajek.
Ostre papryczki
Substancje, które są zawarte w ostrych papryczkach pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna intensywnie parować. Po otwarciu drzwiczek do mikrofalówki odczujesz to w postaci trującego oparu, który może podrażnić skórę twarzy oraz oczu.
Podgrzewanie w mikrofalówce plastikowych pojemników / woreczków
Nie każdy pojemnik plastikowy jest przeznaczony do podgrzewania w mikrofalówce. Niektóre w zbyt wysokiej temperaturze rozpuszczają się. Jest to bardzo szkodliwe, ponieważ rozpuszczony plastik jest szkodliwy dla organizmu, ale również ciężko go domyć ze ścianek mikrofalówki.
Owoce
W zmywarce nie należy podgrzewać między innymi winogron/ Winogrona mogą wybuchnąć a mikrofalówka będzie cała do czyszczenia.
Mleko matki
Mikrofalówka pozbawia posiłki większości wartości odżywczych. Nie należy podgrzewać mleka matki w mikrofalówce, ponieważ nie będzie ono wartościowe dla małego dziecka.
Surowe mięso
Mięso w mikrofalówce podgrzewa się bardzo nierównomiernie. Jeśli podgrzewamy surowe mięso bądź chcemy je rozmrozić namnażamy bardzo dużo bakterii.
Brokuły
Brokuły są idealnym źródłem antyoksydantów niestety w trakcie podgrzewania w mikrofalówce tracą prawie 100% przeciwutleniaczy. Już raz ugotowane brokuły lepiej spożywać na zimno.
Grzyby
Grzyby podgrzane w mikrofalówce mogą wydzielać szkodliwe substancje. Mogą powodować nudności, bóle brzucha i problemy trawienne. Grzybów nie należy przegrzewać.
- Zobacz, kiedy będziesz mógł zjeść pączka w 2024 roku! Nie uwierzysz, jak wcześnie!
- Jak pozbyć się przeziębienia w jeden dzień? Ten prosty trik cie zadziwi!
- Domowe sposoby na zaparowane szyby w aucie
- Skraplanie wody na oknach – 5 najlepszych sposobów na zmniejszenie problemu
- Domowe sposoby na osad z kamienia w łazience