Podgrzewanie w mikrofalówce – tych produktów nie wolno wkładać!

Mikrofalówka to urządzenie, które bardzo ułatwia nam codzienne przygotowywanie posiłków, znacząco skraca czas podgrzewania posiłku. Nie zawsze jednak pamiętamy, że podgrzewanie w mikrofalówce powoduje dużą utratę wartości odżywczych jedzenia. Jedzenie posiłku z mikrofalówki jest pozbawione części minerałów i witamin. Część produktów podgrzanych w mikrofalówce jest wciąż dobra i smaczna, jednak są produkty, których nie wolno wkładać do mikrofali, część nawet będzie szkodliwa!

Podgrzewanie w mikrofalówce – czego absolutnie nie wkładać?

Produkty w foli aluminiowej

Nigdy nie wolno wkładać do mikrofalówki produktów owiniętych w folię aluminiową, dotyczy to również sztućców oraz talerzyków/miseczek z ozdobnymi paskami ze srebra itp. Mogą one powodować spięcie i iskrzenie mikrofalówki.

Jajka

Jajka w skorupce włożone do mikrofalówki zwiększają swoje ciśnienie i eksplodują, przez co mikrofalówka będzie cała do mycia. Podgrzewanie w mikrofalówce nie jest najlepszym sposobem na podgrzanie jajek.

Ostre papryczki

Substancje, które są zawarte w ostrych papryczkach pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna intensywnie parować. Po otwarciu drzwiczek do mikrofalówki odczujesz to w postaci trującego oparu, który może podrażnić skórę twarzy oraz oczu.

Podgrzewanie w mikrofalówce plastikowych pojemników / woreczków

Nie każdy pojemnik plastikowy jest przeznaczony do podgrzewania w mikrofalówce. Niektóre w zbyt wysokiej temperaturze rozpuszczają się. Jest to bardzo szkodliwe, ponieważ rozpuszczony plastik jest szkodliwy dla organizmu, ale również ciężko go domyć ze ścianek mikrofalówki.

Owoce

W zmywarce nie należy podgrzewać między innymi winogron/ Winogrona mogą wybuchnąć a mikrofalówka będzie cała do czyszczenia.

Mleko matki

Mikrofalówka pozbawia posiłki większości wartości odżywczych. Nie należy podgrzewać mleka matki w mikrofalówce, ponieważ nie będzie ono wartościowe dla małego dziecka.

Surowe mięso

Mięso w mikrofalówce podgrzewa się bardzo nierównomiernie. Jeśli podgrzewamy surowe mięso bądź chcemy je rozmrozić namnażamy bardzo dużo bakterii.

Brokuły

Brokuły są idealnym źródłem antyoksydantów niestety w trakcie podgrzewania w mikrofalówce tracą prawie 100% przeciwutleniaczy. Już raz ugotowane brokuły lepiej spożywać na zimno.

Grzyby

Grzyby podgrzane w mikrofalówce mogą wydzielać szkodliwe substancje. Mogą powodować nudności, bóle brzucha i problemy trawienne. Grzybów nie należy przegrzewać.