środa, 9 października 2019

Grzyby w zalewie octowej

Jak przygotować sobie małe co nie co z grzybów na zimę.


--


--


Grzyby: wybrać młode grzybki, oczyścić, umyć i obgotować w osolonej wodzie 8-10 min. 
samego czasu gotowania, potem odcedzić i gorące przekładać do przygotowanych słoików.


Słoiki : umyć, wyparzyć, napełnić : po 2-3 listki laurowe, 2-3 ziarna ziela, 1/2 łyżeczki gorczycy,
kilka ziaren pieprzu, plaster cebuli, 2-3 plasterki marchewki.... do tak przygotowanych wkładamy
ugotowane chwilę wcześniej bardzo gorące grzyby i zalewamy od razu b.gorącą zalewą, potem
zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do czasu ostygnięcia, następnie chowamy do spiżarni.


--


Zalewa octowa: 2 litry wody, 2 szklanki octu 10%, 2 łyżki soli, 2-3 czubate łyżki cukru.
 Wodę zagotować dolać ocet, wsypać sól i cukier chwilę przegotować i gorącym zalewać.


--


Zakręcić i postawić odwrócone do całkowitego wystygnięcia..


--


Smacznego !!! 

1 komentarz: