Grzyby w occie z cebulą

Przepis na marynowane podgrzybki już znajdziecie na moim blogu, dziś jednak przychodzę z propozycją na marynowane maślaki i maślaki sitarze z czerwoną cebulą.
Wybierajcie te małe sztuki - wtedy wyglądają najładniej w słoiczku.



Składniki:
świeże grzyby - około 1,5 kg maślaków i maślaków sitarzy.
2 szklanki octu 10%,
6 szklanek wody + do gotowania grzybów,
1 1/3 szklanki cukru,
3 łyżki soli,
duża czerwona cebuli,
ziarna pieprzu czarnego,
ziele angielski,
liście laurowe,
ok 2-3 łyżeczek gorczycy

Przygotowanie:
Grzyby oczyszczamy. Gdy są większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki.
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy przez ok 35-40 minut. Odcedzamy, płukamy.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. 
Wodę zagotowujemy wraz z solą oraz cukrem, dodajemy cebulę, gotujemy przez 5 minut. Dodajemy ocet, ponownie zagotowujemy przez 5-7 minut.
Do wyparzonych, osuszonych słoików wkładamy po liściu ziela angielskiego, po 3-4 ziarenka pieprzu, po 2 ziarenka ziela angielskiego, po 1/4- 1/2 łyżeczki gorczycy oraz grzyby do 3/4 wysokości słoika.
Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy mocno i odwracamy do góry dnem.
Zostawiamy je tak aż do całkowitego wystygnięcia - najlepiej na całą noc.

Komentarze