Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą

 

Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą – danie tanie, proste a przy tym pożywne, sycące i rozgrzewające – polecam!

Pęczak to całe – oczyszczone, obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia – najgrubsza z kasz jęczmiennych, popularnych w Polsce. Jest świetnym źródłem błonnika.

Buraki są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, witaminy C.

Fasola to cenne źródło białka roślinnego, świetny zamiennik mięsa dla wegetarian.

 

 

PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY Z PĘCZAKIEM I FASOLĄ

Składniki na barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą:

500g buraków

500g ziemniaków

1 marchewka

1 puszka fasoli

2 łyżki suche kaszy pęczak

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka majeranku

sól

pieprz

1 łyżka octu jabłkowego

1 liść laurowy

5szt ziela angielskiego

1 łyżka oleju

 

Jak zrobić barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą:

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę obraną i pokrojoną na ćwiartki, przesmażamy.

Ziemniaki kroimy w kostkę, buraki w paski, marchew w kostkę, dodajemy do cebuli, zalewamy 1l wody.

Dodajemy pęczak, przyprawy i gotujemy 20 min.

Dodajemy fasolę, gotujemy jeszcze 10 min.

Zakwaszamy octem, doprawiamy do smaku.

 

 

Barszcz czerwony z pęczakiem i fasolą