poniedziałek, 7 października 2019

Spaghetti carbonara


Spaghetti carbonara to pomysł na szybki do przygotowania oraz sycący obiad. Warto dodać, że poniższe danie przygotujecie zaledwie z kilku składników: makaronu do spaghetti, wędzonego boczku, jajek i mascarpone (można zastąpić go śmietaną 30%). Danie najlepiej smakuje podane od razu po przygotowaniu. 



Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie makaronu do spaghetti (400 g)
2 opakowania wędzonego boczku pokrojonego w kostkę (300 g)
1 średniej wielkości cebula
1/2 opakowania serka mascarpone (125 g)*
2 łyżki startego sera gran gusto
2 jajka
sól, pieprz

do dekoracji
1/2 pęczka natki pietruszki

* mascarpone można zastąpić 200 ml śmietany 30% 


Makaron ugotować na al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W międzyczasie na suchej patelni przesmażyć wędzony boczek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Gdy boczek lekko się zezłozi to dodać do niego cebulę. Całość smażyć kilka minut na małym ogniu. W misce wymieszać ze sobą: mascarpone, jajka i starty ser. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do boczku i cebuli dodać ugotowany makaron (nie przelewać go zimną wodą!). Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia i od razu wlać przygotowany sos. Wszystko ze sobą wymieszać. Danie od razu podawać. Ewentualnie posypać natką pietruszki.

Etapy przyrządzania spaghetti carbonara

Przygotowywanie sosu jajeczno-śmietanowego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz