Chrupiące paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych – to pyszna propozycja zarówno na danie obiadowe, jak i imprezową przekąskę. Takie paluszki z kurczaka świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, chociaż ja z reguły preferuję podawanie mięs na ciepło. Dużym plusem jest jednak to, że można je przygotować wcześniej, a potem tylko podgrzać w piekarniku tuż przed przyjściem gości. Chrupiące paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych super smakują w towarzystwie sosu czosnkowego lub sosu tysiąca wysp.
Chrupiące paluszki z kurczaka, czyli ekstra przekąska na imprezę
Takie kąski z kurczaka to super propozycja przekąsek na imprezę. Robi się je dość szybko, można je odgrzewać i smakują każdemu. W środku są mięciutkie i soczyste, a na zewnątrz pysznie chrupiące. Z dodatkiem sosu czosnkowego lub sosu tysiąca wysp to prawdziwe niebo w gębie! :) Musicie koniecznie wypróbować ten przepis na chrupiące paluszki z kurczaka przy najbliższej okazji. Jeśli zaś szukacie więcej inspiracji na przekąski na imprezę, to koniecznie zajrzycie na bloga do zakładek: szybkie przekąski na imprezę oraz sałatki na imprezę.
Chrupiące paluszki z kurczaka – Składniki:
- 2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 600 g
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 1 jajko rozmiar M
- 6 płaskich łyżek bułki tartej
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki czosnku suszonego
- sól i pieprz do smaku
- 2 szklanki płatków kukurydzianych – ok. 80 g
- olej rzepakowy do smażenia na głębokim tłuszczu
- dodatkowo do podania, np. sos czosnkowy lub sos tysiąca wysp
Przepis na chrupiące paluszki z kurczaka:
- Filety z piersi kurczaka osuszyć, oczyścić (pozbawić ewentualnych błonek i chrząstek), a następnie pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki (u mnie 8 cząstek, o wielkości takiej, by zmieściły się w otwór maszynki do mielenia).
- Pokrojone na mniejsze kawałki mięso z kurczaka oraz cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przełożyć całość do pojemnika. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem. Dodać jajko oraz bułkę tartą. Wyrabiać masę mięsną za pomocą rąk przez kilka minut, do czasu aż masa stanie się plastyczna. Następnie nabierać porcję mięsa i formować paluszki. Z podanych składników wyszło mi 13 paluszków z kurczaka.
- Płatki kukurydziane rozdrobnić (rozkruszyć) na mniejsze części, np za pomocą blendera lub przy użyciu woreczka i wałka do ciasta. Każdy paluszek z kurczaka dokładnie otoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- W garnku (lub we frytkownicy) rozgrzać olej (w takiej ilości, by kawałki kurczaka swobodnie w nim pływały). Po dokładnym rozgrzaniu się oleju ustawić moc planika na nieco większy niż minimalny płomień. Smażyć paluszki z kurczaka przez kilka minut, aż mięso w środku przestanie być surowe, a panierka z płatków kukurydzianych się zarumieni. Jeśli panierka rumieni się zbyt szybko, a mięso jest nadal nieupieczone, to znak, że trzeba zmniejszyć nieco moc palnika.
- Po usmażeniu odsączyć kąski z kurczaka na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. Smacznego!
Chrupiące paluszki z kurczaka w płatkach kukurydzianych można przygotować odpowiednio wcześniej i odgrzewać je w piekarniku tuż przed podaniem. Więcej inspiracji na szybkie przekąski znajdziecie na naszym blogu w zakładce: przekąski na imprezę.
Fajna przekąska. Będie trzeba spróbować