Naleśniki wiejskie na słono, z boczkiem i kiełbasą to jedne z ulubionych naleśników mojego Męża. Na pewno nie jest to danie fit, ani takie, które można by było jeść codziennie, bo kalorii i tłuszczu tu sporo, ale od czasu do czasu można się pokusić o takie pyszne naleśniki na słono.
Naleśniki na słono
Takie naleśniki na słono, czy też inaczej naleśniki wytrawne, to jeden z naszych ulubionych obiadów. Można do nich wrzucić wszystko, czego tylko dusza zapragnie i powstają w ten sposób nowe, pyszne połączenia smakowe. Moje ulubione naleśniki na słono to oczywiście tradycyjne krokiety z kapustą i pieczarkami, które jemy częściej niż tylko raz do roku na Boże Narodzenie. Mój Mąż zaś jest wielkim fanem naleśników z porem. Nasza córka zaś preferuje naleśniki na słodko, gdzie wśród nich największym hitem bloga są naleśniki budyniowe, które koniecznie musicie wypróbować, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. A Wy? Jakie naleśniki lubicie najbardziej? Z farszem wytrawnym, czy słodkim? Dajcie znać w komentarzu pod tym wpisem :) A tymczasem zapraszam Was po przepis na naleśniki na słono z boczkiem i kiełbasą po wiejsku.
Naleśniki wiejskie z boczkiem i kiełbasą – Składniki na 5 sztuk:
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 3/4 szklanki mleka (ok. 185 ml)
- 3/4 szklanki wody gazowanej (ok. 185 ml)
- 1 duże jajko (klasa L)
- 1 szklanki mąki pszennej – ok. 150 g
- szczypta soli
- masło klarowane (lub ewentualnie olej rzepakowy do smażenia)
Składniki na farsz do naleśników na słono:
- ok. 140 g boczku wędzonego surowego lub parzonego
- 4 małe kiełbasy śląskie – ok. 300 g
- 1 duża cebula – ok. 140 g
- 3 średnie ogórki kiszone – ok. 180 g
- 100 g sera żółtego do farszu + 50 g sera żółtego do oprószenia wierzchu naleśników
Składniki na sos:
- 200 ml przecieru/passaty pomidorowej (u mnie przecier z kartonika)
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na naleśniki wiejskie na słono – z boczkiem i kiełbasą:
- Tym razem do naleśników po wiejsku skorzystałam z przepisu na naleśniki Magdy Gessler i usmażyłam 5 placków o średnicy 22 cm. Oczywiście Wy możecie usmażyć naleśniki według Waszych ulubionych proporcji. Jak zrobić naleśniki wg Gessler możecie sprawdzić tutaj: naleśniki na wodzie gazowanej – jak zrobić?
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki.
- Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Ogórki pokroić w średnią kostkę.
- Boczek wędzony pozbawić skóry (o ile jest twarda, jeśli dość miękka to można ją zostawić), a następnie pokroić go w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Wrzucić boczek na zimną patelnię, włączyć palnik na minimalny płomień i podsmażać boczek do czasu aż się lekko zarumieni, a tłuszcz z niego wytopi (ok. 5-6 minut). Jeśli Wasz boczek był mało tłusty, to można na patelnię dorzucić 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodać cebulę i smażyć do czasu aż się delikatnie zeszkli. Na koniec na patelnię wrzucić pokrojoną kiełbasę i smażyć jeszcze przez kolejne 4-5 minut. Zdjąć patelnię z palnika, dodać ser żółty oraz pokrojone ogórki, wymieszać.
- Na każdy naleśnik nałożyć wyżej przygotowany farsz i zawinąć je w rulon. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Przygotować sos: W tym celu w miseczce lub w kubku wymieszać ze sobą passatę pomidorową z kartonika z przyprawami (czosnkiem i ziołami prowansalskimi). Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać naleśniki w naczyniu żaroodpornym, a następnie na wierzchu posypać całość startym serem.
- Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać naleśniki przez ok. 10 minut (funkcja góra- dół, bez termoobiegu). Podawać na ciepło. Smacznego!
Więcej przepisów na naleśniki znajdziecie w zakładce na blogu: naleśniki na słodko i wytrawnie.