Pudding owsiany nie przypomina w smaku tradycyjnej owsianki. Smakuje bardziej jak delikatne ciasto :) Jeśli lubicie dogadzać sobie od samego śniadania, to ten przepis jest stworzony dla Was.
Na 3 porcje:
- 100 g płatków owsianych górskich
- szklanka mleka migdałowego
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy
- skórka starta z całej pomarańczy
- 2 jajka
- odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia formy/foremek
dodatkowo:
- 2 brzoskwinie
- 3 łyżki kajmaku
- maliny lub inne owoce
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Mleko podgrzewamy.
Gorącym zalewamy płatki owsiane i odstawiamy na 5-7 minut.
Jajka rozdzielamy.
Żółtka mieszamy z sokiem i skórką z pomarańczy. W razie potrzeby możemy dosłodzić łyżeczką miodu.
Białka ubijamy na sztywno.
Płatki mieszamy z masą jajeczno-pomarańczową, po czym dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przelewamy do niego masę.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.
Każdą porcję podajemy z łyżką kajmaku i owocami.
Smacznego :)
2 komentarze
Brzmi pysznie! No i to zawsze coś innego, niż ukochana owsianka na śniadanie :)
Jesienią szczególnie smakują nam pieczone wersje owsianki :)