Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem | Mienta blog
Śniadania

Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem

Pudding owsiany nie przypomina w smaku tradycyjnej owsianki. Smakuje bardziej jak delikatne ciasto :) Jeśli lubicie dogadzać sobie od samego śniadania, to ten przepis jest stworzony dla Was.

pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem 1 - Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiempudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem 3 - Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem

Na 3 porcje:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • szklanka mleka migdałowego
  • sok wyciśnięty z całej pomarańczy
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • 2 jajka
  • odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia formy/foremek

dodatkowo:

  • 2 brzoskwinie
  • 3 łyżki kajmaku
  • maliny lub inne owoce

pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem 4 - Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Mleko podgrzewamy.

Gorącym zalewamy płatki owsiane i odstawiamy na 5-7 minut.

Jajka rozdzielamy.

Żółtka mieszamy z sokiem i skórką z pomarańczy. W razie potrzeby możemy dosłodzić łyżeczką miodu.

Białka ubijamy na sztywno.

Płatki mieszamy z masą jajeczno-pomarańczową, po czym dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przelewamy do niego masę.

Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut.

Każdą porcję podajemy z łyżką kajmaku i owocami.

Smacznego :)

pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem 2 - Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiempudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem 5 - Pudding owsiany z brzoskwiniami i kajmakiem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Skomentuj Aleksandra Kozioł 07/10/2019 at 11:53

    Brzmi pysznie! No i to zawsze coś innego, niż ukochana owsianka na śniadanie :)

    • Skomentuj Mienta 07/10/2019 at 12:27

      Jesienią szczególnie smakują nam pieczone wersje owsianki :)

    Komentuj