LECZO

Leczo z samych warzyw i ziół przesmażone na oliwie jest najlepsze na świecie! Dodatkiem niech będą dania z ziemniaków, np. kopytka, kluski śląskie, puree, wszelakie placki czy te z ziemniaków czy innych warzyw. Pajda chleba, bagietka, wszelakie kasze, makarony czy ryż pasują jak nic. Leczo z warzyw sprawdzi się na obiad dosłownie o każdej porze roku. W zależności od sezonowości warzyw wybierajcie te świeże i dorodne. Porcja warzyw to zdrowie i energia na resztę dnia, bo bez dokładki się nie obejdzie. Tak więc leczo, ragout, gulasz warzywny poleca się na jarskie danie, które finalnie na talerzu podaję z tartym serem i natką.

SKŁADNIKI:

  • oliwa z oliwek
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 2 cebule
  • 2 duże pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone papryki
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka, vegeta natur
  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • szklanka wody mineralnej (250 ml)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana dobrze myję. Cukinię, paprykę i pomidory kroję w kostkę.

Bakłażana kroję w plastry, solę z obu stron, odstawiam na dłuższą chwilę. Gdy bakłażan zacznie się „pocić” wycieram go dobrze ręcznikiem papierowym. Kroję na kawałki.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Przesmażam na niej posiekaną cebulę, czosnek, paprykę, dodaję 2 liście laurowe, solę i pieprzę. Smażę kilka minut, często mieszam.

W dużym garnku na niewielkiej ilości oliwy przesmażam pokrojone pomidory, cukinie, bakłażana, przyprawiam papryką słodką i ostrą, vegetą i pieprzem, wrzucam 3 kulki ziela. Smażę kilka minut. Następnie dodaję do warzyw te z patelni (cebulę + paprykę).

Gdy leczo jest gotowe wyławiam liście laurowe. Leczo podaję z natką i serem. Do kopytek, placków, do pajdy chleba. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *