piątek, 4 października 2019

Kotlety pieczarkowe




Cały blogerski świat i nie tylko chwali koszami pełnymi grzybów. A u nas totalne pustki w lesie:( 
Gdy mój apetyt na grzyby osiągnął poziom krytyczny, postanowiłam zrobić kotlety z pieczarek. Podane na sałatce z czosnkowym sosem sprawdziły się u nas jako obiad. Następnym razem wykorzystam je do burgerów:)


Kotlety pieczarkowe

Składniki (na 8 sztuk):
500g pieczarek
2/3 szklanki czerwonej soczewicy
1 jajko
2 łyżki mielonych płatków owsianych (maki owsianej)
1 łyżka kaszy manny
1/3 szklanki pestek słonecznika
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
natka pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Soczewice opłukać. Zagotować 2/3 szklanki wody, wsypać soczewicę, posolić lekko, gotować na małym ogniu ok 10 minut, aż cały płyn się wchłonie. Soczewica ma być miękka, konsystencją przypominać gęsta papkę. Pozostawić do ostudzenia.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju (2-3 łyżki), dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę pieczarki i listki tymianku. Smażyć mieszając przez kilka minut, aż płyn z grzybów odparuje. Przestudzić i zmielić blenderem (nie na pastę, mają pozostać drobne kawałki). Dodać do soczewicy.
Pestki podprażyć na patelni, wsypać do masy.
Dodać jajko, płatki i bułkę, posiekana natkę pietruszki, doprawić do smaku, wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju na zloty kolor z obu stron (na średnim ogniu). Usmażone kotlety osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sałatka, sosem, można również podać w burgerach.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj