Nigdy nie byłam fanką faszerowanych warzyw. Powodem było to, że nie potrafiłam zrobić odpowiednio smacznego nadzienia. Zawsze było nijakie w smaku. I warzywa były twarde pomimo długiego pieczenia.
I w końcu znalazłam przepis na warzywa idealne. Po upieczeniu są miękkie, farsz jest aromatyczny, mokry. Pycha. Cała blacha pieczonych papryk zniknęła w kilka minut.
W tej wersji super sprawdzą się również pomidory. Po wydrążeniu miąższu napakuj do środka farsz i upiecz w tej samej temperaturze.
Przepis pochodzi z książki “Kulinarne wyprawy Jamiego”
Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut pieczenia + przygotowanie
Wartość energetyczna: 540 kcal
Składniki:
- papryka czerwona – 3 duże sztuki
- orzechy nerkowce – 40g
- migdały – 40g
- cebula – 1 duża sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- ryż basmati – 160g
- oregano suszone – 1 łyżeczka
- papryka ostra – ½ łyżeczki
- ser feta – 180g
- natka pietruszki – ½ pęczka
- bulion – 400ml
- przecier pomidorowy – 1 łyżka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C bez termoobiegu.
- Umyj papryki i przekrój je na pół. Włóż je do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju na złoty kolor. Dodaj ryż, oregano, sól, pieprz i wlej 200ml bulionu. Gotuj całość 7-10 minut mieszając od czasu do czasu, by ryż pokrył się wszystkimi dodatkami i nie przywarł do dna.
- Do ryżu wsyp pokruszoną fetę, posiekaną natkę pietruszki i rozdrobnione w moździerzu orzechy.
- Papryki wypełnij farszem, a do naczynia wlej resztę bulionu połączonego z przecierem pomidorowym. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie, zdejmij folię i piecz jeszcze 15 minut. Całość ładnie się zarumieni.
- Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Okiem dietetyka:
- to danie składa się z nieprzetworzonych składników, ma dużo wartości odżywczych
- 1 porcja to 2 porcje warzyw i orzechów z zalecanej dziennej porcji
- 25% zalecanej dziennej porcji błonnika
- farszem możesz uzupełnić ulubione warzywo – pomidory, cukinię, bakłażana – wybierz co lubisz
- ze względu za sporą ilość orzechów i sera danie zawiera dużo tłuszczu, więc nie przesadzaj z ilością
P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie.
1 thought on “Najlepsze faszerowane warzywa”