Penne z pieczarkami

Nasza kolejna propozycja na szybki, smaczny i sycący obiad, który z powodzeniem można przygotować po powrocie z pracy. W końcu prosto z piekarnika smakuje najlepiej.

Penne z pieczarkami


SKŁADNIKI:

- 500g makaronu Penne
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 250g mini pieczarek
- 3 cebule
- 250g ser mozzarella
- 200g jogurtu naturalnego
- oliwa z dodatkiem chili
- przyprawy (pieprz, sól, kminek)

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki dokładnie myjemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oba składniki wrzucamy na patelnie z oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość smażymy do momentu aż pieczarki będą miękkie, a cebula złocista. Pod koniec smażenia wlewamy jogurt i mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z wcześniej przygotowanym mięsem mielonym, które również smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos pieczarkowy i mięso mielone wrzucamy do makaronu i mieszamy. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego i posapujemy serem mozzarella. Podpiekamy w piekarniku i gotowe.

Oczywiście Penne z pieczarkami możemy wykonać również bez mięsa, wystarczy jedynie dodać trochę mniej makaronu, tak by danie nie straciło smaku.

Czas przygotowania: około 1 godz.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Zostawiając komentarz na blogu, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez system komentarzy zgodnie z jego polityką prywatności.

Obsługiwane przez usługę Blogger.