EKSPRESOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Wszelakie wypieki bez miksera pokochałam bezpowrotnie. Ekspresowe ciasto ze śliwkami z dodatkiem pasty waniliowej i śmietany jest przepyszne i bajecznie proste. Jeśli raz wypróbujecie taki uniwersalny przepis na ciasto będziecie do niego wracać jak nic. Do ciasta można dodać rozmaite owoce, nawet mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), dodatki w postaci tartych orzechów, wiórków kokosowych, siemienia lnianego, rozmaitych bakalii. Gotowe ciasto koniecznie posypcie cukrem pudrem, podajcie i cieszcie się smakiem prostego, domowego ciasta.

Ekspresowe ciasto ze śliwkami

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 5 łyżek mleka
  • kilka śliwek, do mojej formy wyszło 6 sztuk

Forma o wymiarach: 20 x 25 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaje mokre i mieszam krótko do połączenia łyżką. Powstaje gęste ciasto.

Śliwki myję, pozbawiam pestek.

Formę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam do formy, na wierzch układam śliwki lekko je wtykając w ciasto. Śliwki wtykam przeciętą stroną do góry.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C.

Ciasto ze śliwkami piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gotowe wyjmuję, lekko studzę i posypuję cukrem pudrem. Kroję i podaję.

Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “EKSPRESOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *