Kopytka z szynką w pomidorach

Składniki:

ok. 1 kg ziemniaków

ok. 1 szklanka mąki

1 jajko

1 łyżeczka soli

pieprz

3/4 kg szynki wieprzowej

ok. 1 kg pomidorów

2 cebule

kilka ziaren jałowca

liść laurowy

2-3 ziela angielskie

sól, pieprz

1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek

słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i wystudzić.

Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę i obsmażyć. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa razem z pastą paprykową i resztą przypraw. Dusić do miękkości mięsa.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz, krótko zagnieść. Podzielić na 3 części, każdą uformować w cienki rulon, delikatnie przygnieść nożem i pokroić skośnie na 3-4-centymetrowe kawałki. Wrzucać partiami na osolony wrzątek i wyciągać minutę po wypłynięciu. Podawać z sosem. Smacznego 🙂

kopytka z sosem


5 uwag do wpisu “Kopytka z szynką w pomidorach

Dodaj komentarz