Szukaj na tym blogu

Puszyste placuszki na śniadanie bez miksera



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 350 ml mleka
  • 1/3 szkl. oleju 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  1. W misce wymieszać wszystkie sypkie składniki. W drugiej misce dokładnie połączyć ze sobą mleko, jajka i olej. Najlepiej użyć trzepaczki, aby nie pozostały grudki.
  2. Zawartość obu misek połączyć i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  3.  Smażyć na patelni na rumiany kolor bez tłuszczu.
Porady:
  1. Warto dodać do masy groszek czekoladowy. 
Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. Przepyszne idealne
    Ale czy trzeba wysmażyć od razu całe ciasto czy można na bieżąco

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A można je później odgrzać w mikrofali czy można je zjeść takie zimne?

      Usuń
    2. Durniejszego pytania jeszcze nigdy nie widziałam !

      Usuń
    3. Ja też nie haha😂😁

      Usuń
    4. Odpowiedz też niczego sobie...

      Usuń
  2. Można uczyć czegoś innego zamiast jajek?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł na śniadanie, dzieki za inspiracje
    https://www.cafesilesia.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jak bez tłuszczu jak wyraźnie pisze olej,a olej to nie tłuszcz?Trzeba czytać uważniej.

      Usuń
    2. Jak bez tłuszczu jak wyraźnie pisze olej,a olej to nie tłuszcz?Trzeba czytać uważniej.

      Usuń
    3. Cytuję z przepisu:,,wymieszać jajka,mleko i olej".... Chyba dobrze czytam?🤔😘 Ze zrozumieniem.

      Usuń
    4. Smażyć bez tluszczu czyli na suchej patelni a nie że ciasto jest bez tłuszczu

      Usuń
  5. A można dodać do tego np banany? Bądź inne owoce?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieki za pomysł ps. Podobnie robimy naleśniki ino wody dodajemy jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile placuszków wychodzi z przepisu?😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Można komponować na swoi sposób aby było smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Placuszki SUPER😀.Ja zamiast mleka dodałam maślankę,wyszły puchate.Soda i kwaśna maślanką zrobiły swoje😉.Zamiast białego cukru dodałam brązowego.Z syropem klonowym PYCHOTA.Pozdrawiam😉

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki palce lizać 😉😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne! Ja zamiast mleka dodałam kefir i zmiksowałam go z 2 jabłkami. Z mąki ubrałam łyżkę a w jej miejsce dałam cały budyń proszek waniliowy. Pyszota.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, czy można je odgrzewać później w mikrofali? Czy od razu je musimy zjeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli nie dodasz czekoladowych groszków przy smażeniu do ciasta to nie powinno być problemów z podgrzaniem jak wszystko inne, ale już takie jak prosto z patelni nie będzie

      Usuń
    2. Co za durne pytanie !!! , że też mamy jeszcze takich debili .

      Usuń
  13. Bez tłuszczu smarzyc poprostu na suchej patelni

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne z powidłami śliwkowymi, tylko dałam mniej cukru

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można zamiast mąki pszennej dać bezglutenową? Pewnie już nie wyjdą takie pyszne....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie nie, nie korzystam z takiej mąki, więc nie wiem jak się zachowa :)

      Usuń
  16. Placuszki rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Smażyłm w opiekaczu - Tefal, wyszły świetne 😋. A na drugi dzień dziecko zabrało do szkoły, były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo dobry przepis wyszły leciutkie pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger