Ogórki konserwowe z winogronami

 

 

Ogórki kiszone to podstawa przetworów ogórkowych w mojej spiżarni, ale lubię też zrobić kilka słoiczków ogórków konserwowych.

Ogórki konserwowe z winogronami to świetny pomysł na ciekawe pikle, które nie dość że są smaczne to stanowią efektowną i szybką przekąskę na imprezach.

By przygotować tą sałatkę możemy wybrać te większe, przerośnięte ogórki, które i tak kroimy w plastry. Winogrona musimy wybrać twarde, jędrne i te raczej mniej dojrzałe – potem bardzo pilnujemy czasu pasteryzacji, by przy gotowaniu nie popękały.

Zalewę octową lubię lekko słodką, niezbyt kwaśną, dlatego jeśli lubicie bardziej kwaśną odsłonę ogórków zmniejszcie o jedną szklankę wody z przepisu na zalewę.

 

 

PRZEPIS NA OGÓRKI KONSERWOWE Z WINOGRONAMI

Składniki na ogórki konserwowe z winogronami:

3 kg ogórków większych

1 kg winogron

gorczyca

kwiaty kopru lub ziarna kopru suszonego

czosnek

zalewa:

2 łyżeczki soli

1 szkl octu

6 szkl wody

1 szkl cukru

 

 

Jak zrobić ogórki konserwowe z winogronami:

Ogórki myję, kroję w plastry.

Winogrona myję dokładnie, delikatnie odrywam od kiści.

Szykuję wyparzone słoiki, wsypuje do każdego po pół łyżeczki gorczycy, wrzucam po kwiatku kopru i po pół ząbka czosnku.

W słoikach układam plastry ogórków i winogrona.

W garnku zagotowuję wodę z cukrem i solą, dodaję ocet. 

Zalewą zalewam sałatkę w słoikach, zakręcam.

Pasteryzuję 10 minut.

 

Ogórki konserwowe z winogronami