Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis!

Domowe wafle serduszka to jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa. Do dziś mam w rodzinnym domu bardzo starą gofrownicę o bardzo dużej mocy piekącą idealne serduszka. Dlatego właśnie wczoraj będąc u mamy wymarzyłyśmy sobie do popołudniowej kawy wafle z cukrem pudrem i domowym dżemem malinowym.

Wafle to świetny pomysł na przekąskę do kawy czy herbaty, posiłek czy przekąska dla dzieci, ale również można je wykorzystać jako element śniadania bądź kolacji.

Do domowych wafli serduszek można dodać właściwe każde dodatki. Najlepsze z dodatków to bita śmietana, cukier puder, nutella, ulubiony dżem bądź frużelina. Dodatkowo można dodać kawałki świeżych owoców sezonowych, truskawek, malin, borówek itp. Pomysłów może być mnóstwo!

Domowe wafle serduszka – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 sztuki jajek średniej wielkości
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • dowolne dodatki: cukier puder, dżem, owoce, sos czekoladowy, bita śmietana.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, mleko może być lekko podgrzane.

Domowe wafle serduszka – wykonanie

Oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do niewielkiej miseczki, białka umieść w misce i ubij na gładką masę w odrobiną soli.

Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, lekko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, mleko oraz oraz olej np. rzepakowy. Całość zamieszaj mikserem na jednolitą lekko lejącą masę.

Do ubitego ciasta dodawaj stopniowo ubite białka delikatnie mieszając za pomocą szpatułki bądź łyżki. Jeśli wymieszamy ciasto zbyt intensywnie pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania białka opadną i wafle będą słabiej rosnąć.

Pieczenie wafli

Płytki gofrownicy natrzyj olejem np. za pomocą szmatki, papieru kuchennego, bądź piórka. Zamiast oleju można użyć paska słoniny. Zamknij urządzenie i nagrzewaj do pełnej mocy. W zbyt zimnej gofrownicy wafle nie będą się dopiekać, będą się rozwarstwiać i pozostawać na ściankach urządzenia.

Ważne jest, by nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia, ponieważ zimne powietrze wpadające do środka często jest przyczyną nieudanych wypieków. Po upieczeniu pierwszej porcji sprawdź orientacyjny czas potrzebny do pieczenia i kolejne piecz tyle samo czasu nie otwierając pokrywki. Po wyciągnięciu wafla połóż go na kratkę, do lekkiego ostygnięcia, nie kładź na talerz, bo gorący wafel zrobi się miękki.

Domowe wafle serduszka piecz zawsze ze świeżo przygotowanego ciasta, gdyż z czasem przestaje ono być odpowiednio napowietrzone.

Dodatki dodawaj przed samym jedzeniem, by ciasto nie zmiękło a składniki nie wsiąkły w wafla.

Smacznego!!