Gdy myślę o figach, przed oczami zazwyczaj pojawia mi się jeden obraz – niezbyt ładne (ale bardzo smaczne!), pomarszczone od suszenia krążki, w moim domu jadane głównie w czasie Bożego Narodzenia, jako dodatek do słodkich wypieków.

Tymczasem dopiero niedawno zdałem sobie sprawę, jak cudowną przemianę przechodzą te owoce, by stać się owym dodatkiem – suszone stwory powstają z miękkich, niezbyt słodkich owoców, pełnych apetycznego, przyciągającego wzrok, czerwonego wnętrza.

Największą zaletą świeżych fig jest to, że doskonale smakują zarówno na słodko, jak i ze słonymi dodatkami. Dziś zapraszam na przepis na słodkie śniadanie, które przygotujecie w mniej niż kwadrans – tosty z chałki z ricottą i figami, a do tego odrobina syropu klonowego i migdały.

PRZEPIS: Tosty z ricottą i figami

Dziś dzielę się przepisem na szybkie śniadanie: tosty z chałki z ricottą, figami, syropem klonowym i migdałami, gotowe w mniej niż kwadrans.

2

porcje

?

kcal/porcja

15 min

czas przygotowania

2

porcje

15 min

czas przygotowania

kcal/porcja

Składniki

  • 4 kromki chałki
  • 2 figi
  • 4 łyżeczki ricotty
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka siekanych migdałów

Wykonanie

  • Chałkę zrumienić na rozgrzanej, suchej patelni.
  • Przygotować figi: owoce umyć i pokroić na plasterki.
  • Zrumienione kromki chałki posmarować ricottą, polać syropem klonowym. Ułożyć pokrojoną figę i posypać migdałami.

Nie zwlekaj, podziel się przepisem!

Jak oceniasz ten wpis?

Zapisz się do newslettera

Otrzymuj powiadomienia o nowych treściach. Raz w miesiącu, bez spamu.

Wpisy wybrane dla Ciebie

  • Ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym

    30 min | 

    67 kcal | 

    Porcje: 20

    Moje najnowsze odkrycie to ciasteczka z ciecierzycy z masłem orzechowym i czekoladą, które nie tylko są pełne czekolady, ale także bogate w białko i bezglutenowe. To idealny, zdrowy przysmak, który zaskoczy nawet największych smakoszy.

  • Chow mein z seitanem i warzywami

    1 h 15 min | 

    550 kcal | 

    Porcje: 4

    Chow mein z seitanem i warzywami to smakowita propozycja łącząca chiński makaron przyrządzony metodą stir-fry z seitanem, który dodaje wyjątkowego smaku, będąc ciekawym urozmaiceniem tradycyjnej diety.

  • Makaron soba z warzywami

    20 min | 

    427 kcal | 

    Porcje: 3

    W przygotowaniu makaronu soba z warzywami i sosem z masła orzechowego kieruję się zasadą szybkości, prostoty i smaku. Makaron soba łączy się z intensywnym sosem orzechowym, tworząc sycące danie gotowe w zaledwie 15-20 minut.

  • Miniserniczki z ricottą i figami

    45 min | 

    513 kcal | 

    Porcje: 2

    Połączenie ricotty i świeżych fig staje się symbolem jesieni, a w tym przepisie łączę słodki spód na bazie daktyli i nerkowcy, z sernikiem na bazie ricotty, z dodatkiem świeżych fig.

Zobacz przepisy według składników

Komentarze

  1. Avatar użytkownika Anna
    Anna 25.05.2020 o 06:59

    Czekam na figi i próbuję…