Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Kajmakowe praliny

Próbowaliście kiedyś pralin o smaku kajmaku? Ja niestety nie, więc postanowiłam przygotować je sama. Okazał się smaczne, łatwe w przygotowaniu oraz bardzo pyszne. Kajmakowe praliny to taka mała wariacja na temat popularnych łakoci. Są to jednak praliny lepsze, bo samemu przygotowane. Aby przygotować kajmakowe praliny potrzebujecie tak naprawdę kilku składników i chwilki cierpliwości. Tak przygotowane domowe praliny o smaku kajmaku zachwycą rodzinę, znajomych oraz będą doskonałym prezentem. Polecam!
Składniki:
200 g biszkoptów
150 g masy kajmakowej
100 g herbatników
100 g czekolady deserowej
50 g kakao
Herbatniki miksuję. Biszkopty miksuję. Zmielone herbatniki i biszkopty łączę ze sobą. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaje do zmielonych biszkoptów i herbatników. Mieszam. Masę chłodzę w lodówce przez 30 minut. Z chłodnej masy tworzę kulki wielkości małych orzeszków. Ponownie chłodzę przez 30 minut. Czekoladę łamię na kawałki. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Studzę. Część pralin obtaczam w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostałe praliny obtaczam w kakao. Ponownie chłodzę w lodówce.
kajmak, praliny, kajmakowe praliny
praliny, kajmaka, kajmakowe praliny
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj