CIASTO KAKAOWE Z WIŚNIAMI

Ekspresowe ciasto kakaowe dla wszystkich leniwych ;) i/lub szukających czegoś słodkiego "na już". Do przygotowania ze składników, które najczęściej mamy pod ręką. Pysznie kakaowe, lekkie, odpowiednio wilgotne i mięsiste zarazem. Długo utrzymujące świeżość. Z domową, błyszczącą polewą z masła kakao i cukru. 
W mojej wersji także z wiśniami, choć równie dobrze możecie zastąpić je malinami, czy borówkami. Albo upiec bez dodatku owoców.  Do tego nie trzeba wcześniej wyciągać masła i jajek z lodówki, ani też używać miksera. I jeszcze ten krótki czas pieczenia, tylko 20 minut
-----------------------------------------------------
SKŁADNIKI
CIASTO
  • 200 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 85 g masła
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 35 g gorzkiego kakao (4 łyżki)
  • 3 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego (1 szklanka) 
  • 1 szklanka wiśni bez pestek ( świeżych, z syropu/kompotu lub mrożonych - wcześniej rozmrożonych)
POLEWA
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy kakao i cukier, mieszamy do połączenia, odstawiamy z ognia. 
  • Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy i dodajemy jajka. Mieszamy rózgą.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy masę kakaową i mieszamy -  krótko, do połączenia składników.
  • Przekładamy do przygotowanej formy, na wierzch wykładamy odsączone wiśnie. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjmujemy na blat i zostawiamy w formie do ostygnięcia. 
  • Jeszcze ciepłe dekorujemy polewą*.
  • Można podać z bitą śmietaną.
* POLEWA: W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy cukier i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kakao i mleko. Mieszamy do połączenia składników w gładką i lśniącą polewę (w razie potrzeby można dodać dodatkowe 1-2 łyżki mleka). Odstawiamy z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz