środa, 25 września 2019

FLAN Z CUKINII Z MIĘKKIM TOFU I BAZYLIĄ


Dla miłośników kuchni wegetariańskiej mam dzisiaj przepis na zapiekankę-flan z cukini z miękkim tofu (zwanym również jedwabistym) i bazylią. Korzystajmy z sezonu na cukinię, który powoli się kończy.




Czas przygotowania: 15 min.

Czas pieczenia: 35 min.



Porcja dla 4 osób

Składniki:

● 4 średnie cukinie bio

● 400 g miękkiego (jedwabistego) tofu

● 1 żółta cebula

● 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

● ½ pęczka bazylii

● 100 g parmezanu

● 2 łyżki oliwy z oliwek

● sól, pieprz


Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, pokrój w talarki grubości ok. 2-3 cm.

Oliwę podgrzej na patelni i podsmaż cukinię przez około 10 min, od czasu do czasu mieszając.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C.

Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką tofu ze skrobią, solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną bazylię.

Domieszaj podsmażoną cukinię i przełóż całość do wysmarowanego oliwą naczynia do zapiekania. Posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika na około 25 minut, aż wierzch się zrumieni i flan się zetnie.

źródło : Plats uniques veggie wyd. Hachette cuisine




Warzywa dyniowate 2019 część II

2 komentarze:

  1. Pyszności taki flan, mniaaam. Dziękuję serdecznie za dołączenie do dyniowatej akcji ... pozdrawiam :). A.

    OdpowiedzUsuń