środa, 25 września 2019

Zupa warzywna - wegańska


Eksperymentów z wegańską kuchnią ciąg dalszy. Nadal jem mięso, ale ostatnio jakoś mniej. Jogurty, twarożki i jajka to coś z czego nie zrezygnuję. Za to odkrywam nowe połączenia smaków. Tym razem padło na zupę z kalafiorem i soczewicą. Kalafior nie jest na liście moich ulubionych warzyw, a jednak tutaj pasuje idealnie.



Składniki:
2 cebule
2 marchewki
0,5 kalafiora lub cały mały
0,5 kg ziemniaków
200 g czerwonej soczewicy
100 g ryżu
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki kurkumy
3 łyżki oliwy z oliwek
2 litry wody
Sól i pieprz


Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, do którego wcześniej wlewamy oliwę. Kiedy cebula nam się już zezłoci dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach i podsmażamy chwilę w garnku. Dolewamy wodę i dodajemy kalafior pokrojony w drobne różyczki, ziemniaki pokrojone w kostkę, dosypujemy soczewicę i ryż oraz przyprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Całość gotujemy 30 minut aż do miękkości kalafiora i ziemniaków. Zaprawiamy mlekiem kokosowym – do mleka dolewamy trochę zupy, aby mleko nabrało temperatury i dolewamy do zupy. Warzywa mogą wchłonąć wodę więc przy odgrzewaniu na następny dzień trzeba jej trochę dolać.
Zupa jest mocno sycąca i bardzo smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz