Jesienne minestrone z dynią i boczkiem

Drukuj
24.09.2019   Magda

Sycąca zupa, gęsta od składników, której każda łyżka to inna kombinacja smakowa – taka jest minestrone. Dla mnie jedna z najbardziej pożywnych zup i bardzo uniwersalnych. Jej smak i charakter zależy od tego co mamy w lodówce, na co aktualnie mamy sezon lub ochotę. Na jesień nie wyobrażam sobie nie podać jej z pyszną, słodką dynią. Do tego boczek, który wytopiony i chrupiący, dodaje kolejny walor smakowy.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • około 150g kawałek dyni
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 1 duża cebula
  • 250g wędzonego boczku
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • puszka krojonych pomidorów
  • 750ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki drobnego makaronu – użyłam orzo
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • około łyżki miodu lub łyżeczka cukru
  • parmezan do podania

 

Przygotowujemy najpierw warzywa – marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. W podobnej wielkości kostkę co marchewkę kroimy selera naciowego oraz cebulę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Fasolę odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. 

 

Boczek kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojony boczek i smażymy chwilę, aż zacznie się lekko przypiekać – maksymalnie 3-4 minut, często mieszając. Do boczku wrzucamy pokrojoną marchewkę, selera i cebulę, smażymy wszystko razem przez 7-8 minut, od czasu do czasu mieszając. 

 

Do garnka następnie wrzucamy dynię, wlewamy pomidory oraz bulion.Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przed 20 minut. Po tym czasie dodajemy makaron orzo oraz fasolę, mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut. 

 

Po tym czasie próbujemy, dodajemy do smaku miód lub cukier, sól oraz pieprz. Zupę podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki i dużą porcją tartego parmezanu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.