sobota, 21 września 2019

babka z gruszka dwukolorowa





Składniki

  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże łyżki kakao
  • 3-4 gruszki bardzo twarde,obrane i wyciete gniazdo nasienne




Wykonanie:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Utrzeć masło na gładko,stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.Dodać żółtka nadal miksując.
Proszek rozpuścić w mleku. Do tak przygotowanej masy dodać mleko z proszkiem ,mąkę i już na wolnych obrotach ubitą pianę z białek.Połowę ciasta wyłożyć do formy z kominem-u mnie mała tortownica i wkładany komin. 
Na wierzch ułożyć połówki gruszek gniazdami do góry. 
Do drugiej połowy ciasta dodać kakao ,wymieszać do połączenia składników i gotowe wyłożyć na gruszki.Wyrównać .Wstawić do nagrzanego piekarnika 
do 180°C i piec 45-60 minut-wszystko zależy od piekarnika.

ps.Jadzia G.od ,której mam przepis piecze 45minut ,u mnie było to 60 minut-do suchego patyczka. Na koniec posypac cukrem pudrem ,lub lukrem:))







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com