puszysty jabłecznik przepis
Ciasta biszkoptowe Ciasta z owocami Przepis na ciasto z owocami Słodkości Wypieki

Puszysty jabłecznik

Kuchnia : Polska

Puszysty jabłecznik – to ciasto idealne na weekend, ale także na każdy inny dzień tygodnia. Jest bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu, a do tego smaczne. To ciasto z jabłkami można wykonać na 2 sposoby. Jeden z całymi kawałkami jabłek, a drugi z musem jabłkowym. Tak więc jeśli macie w domu mus z jabłek i chcecie go wykorzystać, to wystarczy upiec sam biszkopt, a po ostudzeniu przekroić go wzdłuż na 2 kawałki, a wnętrze wypełnić musem jabłkowym. Jeśli lubicie jabłkowe wypieki to gorąco zapraszam po nasz przepis na ciasto jabłecznik.


Przepis na jabłecznik

Poniższy przepis na ciasto z jabłkami jest tak proste, że nawet osoby początkujące w kuchni powinny sobie z nim poradzić. Takie ciasto ucierane z owocami to super pomysł na dość szybkie ciacho do kawy. Ilość cukru w jabłeczniku możecie dostosować do swoich upodobań smakowych. Ja do ciasta daję go nieco mniej jeśli w planach mam dodatkowo zamiar oprószyć je cukrem pudrem.

Do upieczenia puszystego jabłecznika nie potrzeba zbyt wielu składników i na pewno część z nich każdy z Was ma w domu (o ile nie wszystkie), więc ja mówię na to ciasto awaryjne, gdy mają przyjechać niespodziewani goście, a wypadałoby im podać jakiś pyszny, domowy wypiek.

Jeśli lubicie ciasta z jabłkami to polecam również wypróbować przepis na szarlotkę na kruchym cieście, szarlotkę z budyniową pianką oraz szarlotkę bez pieczenia na herbatnikach.

ciasto z jabłkami

puszyste ciasto z jabłkami

jabłecznik

Puszysty jabłecznik – Składniki:

Składniki na puszyste ciasto:

  • 5 średnich jajek (rozmiar M)
  • 150 g cukru (może być zwykły, chociaż drobny cukier do wypieków łatwiej się rozpuści)
  • 200 g masła, miękkiego
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Składniki na masę z jabłek:

  • 1 kg jabłek (5 średnich sztuk)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (lub zwykłego)

jabłecznik przepis

Przepis na puszysty jabłecznik:

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a masło odpowiednio szybciej wyciągnięte z lodówki, by było miękkie i łatwo było je utrzeć na puch.
  2. Przygotować masę z jabłek: W tym celu jabłka należy umyć, osuszyć, a następnie obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na 4 części (chyba, że użyliście dużych jabłek, to można je pokroić jeszcze na mniej kawałków). Na patelni roztopić 1 czubatą łyżkę masła, wrzucić jabłka oraz cukier trzcinowy, przemieszać. Dodać łyżkę soku z cytryny i co jakiś czas mieszając smażyć jabłka przez ok. 5 minut, by delikatnie zmiękły. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić je do ostudzenia.
  3. Miękkie masło ubić z cukrem na wysokich obrotach aż będzie jasne i puszyste (przez kilka minut, uważając, by nie doprowadzić do zważenia się masła). Kolejno zmniejszyć obroty na średnie i do puszystej maślanej masy dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejne żółtko dopiero jak poprzednie dokładnie połączy się z masą), cały czas dokładnie ubijając. Do ubitego masła i żółtek dodać stopniowo przesianą przez sitko mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia, miksując na małych obrotach miksera, tylko do czasu połączenia się składników na jednolitą masę.
  4. Do innej miski wrzucić białka, dodać szczyptę soli i ubić całość na puszystą, sztywną pianę. Ubite białka dodać do masy z mąki i masła, delikatnie je wmieszać za pomocą szpatułki (też tylko do czasu połączenia się składników). Na koniec w masę równomiernie wmieszać podsmażone wcześniej jabłka.
  5. Blaszkę o wymiarach 20 cm x  26 cm posmarować na dnie cienko masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę i je dokładnie wyrównać.
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć ciasto z jabłkami z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, a na koniec oprószyć cukrem pudrem (wedle uznania). Smacznego!

To maślane ciasto z jabłkami jest jednym z moich z ulubionych jabłeczników, więc jeszcze raz gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)

ciasto maślane z jabłkami

4.8 / 5 ( 11 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here