Piszinger – pischinger ze słonym masłem orzechowym i konfiturą


Piszinger to mój przysmak z dzieciństwa. Mama zawsze przygotowywała andruty przekładane masą kajmakową i marmoladą jak tylko miałam ochotę na coś słodkiego. Wystarczyło mieć w domu wafle, marmoladę śliwkową i mleko słodzone skondensowane, które przez 2-3 godziny gotowało się w garnku, by ostatecznie mógł z niego powstać kajmak. Coś wspaniałego! Dzisiaj jednak nieco inna wersja tego przysmaku, bo w wersji ze słonym masłem orzechowym i konfiturą figową. Możecie użyć każdych innych powideł lub konfitur, byleby były one lekko kwaśne. 🙂 Na blogu znajdziecie również wersję dla wegan z kremem kakaowym z tofu.

Składniki:
– 1 opakowanie wafli tortowych pełnoziarnistych lub bezglutenowych (andrutów)
– 300g konfitury figowej
– 250g mascarpone
– 250g masła orzechowego
– 1/3 łyżeczki soli

Mascarpone łączymy z masłem orzechowym i solą na jednolitą masę. Tak przygotowaną masą smarujemy pierwszy wafel, przykrywamy go drugim i smarujemy jego wierzch konfiturą figową. Na nim kolejny, który smarujemy masą orzechową i tak do wyczerpania masy, konfitury i wafli. Na koniec piszinger przykrywamy dużą deską do krojenia, a na niej kładziemy np. ciężką książkę. Za godzinę możemy kroić wafle na kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Dodaj komentarz