Rozgrzewająca potrawa idealna na chłodniejsze dni. Można ją podawać z ziemniakami/chlebem lub ryżem. Świetnie smakuje posypana parmezanem lub natką pietruszki.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół szklanki surowej czerwonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 200 g pomidorów z puszki
- 100 g szpinaku mrożonego
- 2 marchewki
- 200g sera halloumi
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka oregano
- Sól, pieprz
Wykonanie:
- Cebule i czosnek obieramy i siekamy drobno. Marchewkę kroimy w plasterki lub ćwiartki.
- W garnku rozgrzewamy olej i smażymy chwilę cebule z czosnkiem. Dodajemy marchewkę i smażymy 2 minuty.
- Soczewicę płukany na sitku i dodajemy do garnka wraz z wszystkimi przyprawami, wodą, szpinakiem i pomidorami z puszki.
- Całość gotujemy około 20 minut aż soczewica zmięknie.
- Halloumi kroimy w 1 cm kostkę i podsmażamy na osobnej patelni.
- Do garnka dodajemy ser i gotujemy razem około 5 minut.
-