Czerwona soczewica w pomidorach z dodatkiem halloumi

Rozgrzewająca potrawa idealna na chłodniejsze dni. Można ją podawać z ziemniakami/chlebem lub ryżem. Świetnie smakuje posypana parmezanem lub natką pietruszki.

IMG_0241

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki surowej czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 100 g szpinaku mrożonego
  • 2 marchewki
  • 200g sera halloumi
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka oregano
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  • Cebule i czosnek obieramy i siekamy drobno. Marchewkę kroimy w plasterki lub ćwiartki.
  • W garnku rozgrzewamy olej i smażymy chwilę  cebule z czosnkiem. Dodajemy marchewkę i smażymy 2 minuty.
  • Soczewicę płukany na sitku i dodajemy do garnka wraz z wszystkimi przyprawami, wodą, szpinakiem i pomidorami z puszki.
  • Całość gotujemy około 20 minut aż soczewica zmięknie.
  • Halloumi kroimy w 1 cm kostkę i podsmażamy na osobnej patelni.
  • Do garnka dodajemy ser i gotujemy razem około 5 minut.
  •  

    IMG_0251

     

 

Dodaj komentarz