Szukaj na tym blogu

Tort Kinder


 



Składniki na 1 biszkopt o średnicy 18 cm (2 sztuki):
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g  mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Dodawać po 1 łyżce cukier oraz po 1 żółtku miksując na małych obrotach.
  3. Mikser wyłączyć i delikatnie po jednej łyżce dodawać przesiane mąki, mieszać tylko łyżką.
  4. Dno formy od tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
  5. Piec do suchego patyczka około 30 minut w 170 stopniach.
  6. Po wyjęciu z piekarnika formę z upieczonym ciastem zrzucić z około 50 cm na blat. Zostawić do wystygnięcia.
Składniki na masę do przełożenia tortu :
  • 220 g batoników Milky Way
  • 370 ml  kremówki 36%
  • 450 g zimnego serka mascarpone
Sposób wykonania:
  1. W garnku na małym ogniu podgrzać kremówkę, dodać pokrojone batoniki i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników w jednolitą masę.
  2. Ostudzoną masę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
  3. Schłodzoną masę miksować z zimnym serkiem mascarpone na największych obrotach.
Składniki na krem do tynkowania:
  • 100 ml mleka tłustego
  • 100 g cukru
  • 400 g masła w temp. pokojowej
  • 180 g mleka w proszku 
Sposób wykonania:
  1. Do garnka przesiać mleko w proszku i dodać mleko w płynie, podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  2. W drugiej misce ucierać mikserem masło przez 10 minut.
  3. W trakcie miksowania dodawać po jednej łyżce wcześniej przygotowaną masę, a następnie dodać również po jednej łyżce mleko w proszku. 
  4. Całość miksować kolejne 5 minut na najwyższych obrotach, a następne 10 minut na mniejszych obrotach.
Dodatkowo:
  • dowolne słodycze do dekoracji wierzchu tortu
  • 200 g czekolady deserowej
Składanie tortu:
  1. Blaty biszkoptu przekroić na pół, potrzebne będą 4 spody.
  2. Pierwszy spód ułożyć na paterze, przełożyć kremem, na wierzch położyć kolejny blat i tak samo postępujemy z pozostałymi.
  3. Na boki tortu i wierzch rozprowadzamy równomiernie za pomocą noża lub szpatułki krem do tynkowania. Tort ostawić do lodówki na około godzinę, aby masa zastygła i schłodziła się,
  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wylać na wierzch ciasta. Udekorować słodyczami według uznania.
Smacznego ;)



Źródła: 1, 2 i 3










3 komentarze:

  1. W przypadku kiedy chcę zrobić podwójna porcję kremu, czy batoników należy użyć też 2 razy tyle co w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mleko w proszku podgrzewamy z mlekiem i cukrem, a niżej pojawia się dodawanie mleka w proszku po łyżeczce. Ile mleka dodać w postaci sypkiej? Czy trzeba upiec dwa biszkopty na 4 blaty? Dziękuję bardzo za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie ☺️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger