Obiady/ Zupy/ Zupy krem

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

3.8/5 - (52 )

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki oczaruje Was swoją prostotą. Tak naprawdę do zupy nie potrzebujemy przypraw, aby zachwycić się jej smakiem, a właściwie smakiem pieczonych warzyw. Ta słodycz, która wydobywa się z pomidorów i papryki podczas pieczenia, nadaje tej zupie krem wyjątkowego smaku. Polecam przygotować ją według poniższego przepisu, a w razie potrzeby doprawić do swojego smaku czy smaków domowników dodatkowymi przyprawami. Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki smakuje mi najlepiej podana z domowymi grzankami ziołowymi lub czosnkowymi. Polecam ją również podać obowiązkowo z kleksem śmietany, który przegryzie smak pieczonych warzyw. Poza tym, nie zapominajcie, że najlepsze zupy krem powstają na bazie domowego rosołu, który jest naturalny i aromatyczny. Jednak w warunkach, kiedy macie mało czasu ugotowanie bulionu, przygotujcie go po prostu „na kostce”. Jeżeli posmakuje Wam poniższa zupa, wypróbujcie równie dobrej zupy krem z pieczonych pomidorów. Sprawdźcie także inne przepisy na smaczne zupy krem. Niżej podaję Wam moje dwie ulubione, brokułową i cebulową 🙂 Smacznego!

Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym

Zupa krem cebulowa

Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów i papryki

Drukuj przepis
Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 2 papryki
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 -1,5 l bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana, grzanki i bazylia do podania

Przepis

1

Pomidory kroimy na pół (jak duże to na ćwiartki), a z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grubsze paski. Wykładamy na blaszkę na papierze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwy. Na blachę dodajemy także nieobraną główkę czosnku przekrojoną na pół. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.

2

Po ostygnięciu warzyw, obieramy je ze skórki i przekładamy do garnka. Obieramy także upieczone 3 ząbki czosnku i dodajemy do pomidorów i papryki.

3

Całość zalewamy 1 l bulionu i blendujemy. Jeżeli gęstość zupy nam odpowiada, zagotowujemy. Jeżeli nie, dodajemy większą ilość bulionu. Ugotowaną zupę podajemy z kleksem śmietany, grzankami i bazylią.

Porady

Dla zaostrzenia smaku dodajcie od zupy szczyptę chili.

  
    

Może ci się spodobać

3 komentarze

  • Reply
    Julka
    03/11/2021 at 17:05

    Mi wyszła bardzo rzadka 🙁 smaczna, ale to na pewno nie krem

  • Reply
    Iwona
    08/06/2021 at 16:59

    Jednego nie rozumiem . W przepisie jest napisane że pieczemy główkę czosnku a później że dodajemy tylko 3 ząbki . To co robimy zresztą ?

    • Reply
      Kasia Nowakowska
      28/07/2021 at 10:42

      Całą główkę dodajemy do pieczenia, aby aromat czosnku przeszedł na warzywa. Dodajemy tylko 3 ząbki upieczonego, aby zupa nie była za bardzo czosnkowa. Można taki czosnek pieczony wykorzystać np. do masła czosnkowego 🙂

    Leave a Reply

    Optionally add an image (JPEG only)

    Top