Ciasto z brzoskwiniami, czyli Peach Cobbler w bezglutenowej wersji

Peach cobbler to szybki przepis na smakowity deser, który najlepiej podawać na ciepło prosto z piekarnika. Jako że często piszecie do mnie z pytaniami o bezglutenową wersję moich słodkich przepisów, to pomyślałam, że tym razem od razu ją opracuję dla tego ciasta zanim zapytacie 😉 Ale można użyć również zwykłej mąki pszennej i ciasto też będzie pyszne. Polecam 🙂

ciasto z brzoskwiniami, czyli peach cobbler

ciasto z brzoskwiniami, czyli peach cobbler

Dla amatorów deserów i sałatek z brzoskwiniami polecam również jagielnik, tort makowy , dżem, taką sałatkę

Z ciast bezglutenowych polecam takie z dowolnymi owocami, tort jogurtowy, kokosowe mochci, jabłkowo-bananowe muffiny.

Składniki (żaroodporne naczynie o wymiarach 15 cm x 20 cm):

Ciasto:

  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki (120 ml) ksylitolu lub brązowego cukru
  • 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
  • 1/3 oleju (80 ml) roślinnego
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

  • 6-7 sztuk świeżych dojrzałych brzoskwiń**
  • 1/2 szklanki (120 ml) ksylitolu lub brązowego cukru
  • 30 ml soku z cytryny (z połowy cytryny)
  • 1/3 szklanki (80 ml) cukru

* Makę z ciecierzycy i ryżową można zamienić na pszenną albo orkiszową, ale polecam wypróbować najpierw tę bezglutenową wersję 🙂

**Świeże brzoskwinie można zamienić na te z puszki, ale wtedy już ich nie gotujemy, tylko używamy około brzoskwinie (to około 450 g) i 150 ml syropu.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Do garnka z grubym dnem wrzucamy umyte brzoskwinie pokrojone w grubsze plasterki, zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy przez około 15 minut aż brzoskwinie będą miękkie, ale nie rozgotowane. Czas zależy od tego jak miękkie i dojrzałe mamy brzoskwinie.

Do większej miski przesiewamy mąkę ryżową i z ciecierzycy, proszek do pieczenia i wsypujemy cukier. Mieszamy i dolewamy olej, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy i wylewamy na ceramiczna foremkę posmarowana olejem.

Gotowe brzoskwinie razem z pozostałym syropem wylewamy przez środek foremki na ciasto i nie mieszamy (niech same “rozpłyną się” na boki).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 40 minut albo do momentu jak wierzch się zarumieni – najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. (Ja włączam termooobieg).

Ciasto z brzoskwiniami, czyli peach cobbler, podajemy najlepiej jeszcze parujące na ciepło 🙂

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

2 komentarze do “Ciasto z brzoskwiniami, czyli Peach Cobbler w bezglutenowej wersji”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *