Peach cobbler to szybki przepis na smakowity deser, który najlepiej podawać na ciepło prosto z piekarnika. Jako że często piszecie do mnie z pytaniami o bezglutenową wersję moich słodkich przepisów, to pomyślałam, że tym razem od razu ją opracuję dla tego ciasta zanim zapytacie 😉 Ale można użyć również zwykłej mąki pszennej i ciasto też będzie pyszne. Polecam 🙂
Dla amatorów deserów i sałatek z brzoskwiniami polecam również jagielnik, tort makowy , dżem, taką sałatkę .
Z ciast bezglutenowych polecam takie z dowolnymi owocami, tort jogurtowy, kokosowe mochci, jabłkowo-bananowe muffiny.
Składniki (żaroodporne naczynie o wymiarach 15 cm x 20 cm):
Ciasto:
- 1/2 szklanki (120 ml) mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki (120 ml) mąki ryżowej
- 1/2 szklanki (120 ml) ksylitolu lub brązowego cukru
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1/3 oleju (80 ml) roślinnego
- 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
- 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 6-7 sztuk świeżych dojrzałych brzoskwiń**
- 1/2 szklanki (120 ml) ksylitolu lub brązowego cukru
- 30 ml soku z cytryny (z połowy cytryny)
- 1/3 szklanki (80 ml) cukru
* Makę z ciecierzycy i ryżową można zamienić na pszenną albo orkiszową, ale polecam wypróbować najpierw tę bezglutenową wersję 🙂
**Świeże brzoskwinie można zamienić na te z puszki, ale wtedy już ich nie gotujemy, tylko używamy około brzoskwinie (to około 450 g) i 150 ml syropu.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Do garnka z grubym dnem wrzucamy umyte brzoskwinie pokrojone w grubsze plasterki, zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy przez około 15 minut aż brzoskwinie będą miękkie, ale nie rozgotowane. Czas zależy od tego jak miękkie i dojrzałe mamy brzoskwinie.
Do większej miski przesiewamy mąkę ryżową i z ciecierzycy, proszek do pieczenia i wsypujemy cukier. Mieszamy i dolewamy olej, mleko i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy i wylewamy na ceramiczna foremkę posmarowana olejem.
Gotowe brzoskwinie razem z pozostałym syropem wylewamy przez środek foremki na ciasto i nie mieszamy (niech same “rozpłyną się” na boki).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy przez około 40 minut albo do momentu jak wierzch się zarumieni – najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. (Ja włączam termooobieg).
Ciasto z brzoskwiniami, czyli peach cobbler, podajemy najlepiej jeszcze parujące na ciepło 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
poprostu pyszne
Też tak myślę 🙂 Pozdrawiam!