Drożdżówki z twarogiem


Nie wyglądają idealnie i co prawda miały to być zwykłe maślane bułeczki posypane kruszonką, ale miałam twaróg i zrobiłam pyszne maślane bułeczki z twarogiem.
  • 100 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 60 - 80 g masła
  • 500 g mąki pszennej
Nadzienie serowe

  •  50  dkg zmielonego białego sera
  • 0,5 szkl. cukru pudru 
  • 1 opakowaniu cukru waniliowego
  • 1 jajko
Dodatkowo
  • 1 jajko, do posmarowania bułek
Mleko lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki,odstawić na kilka minut. Jajka ubić widelcem.Do mąki z cukrem i skórką dodać jajka, wlać zaczyn drożdżowy i solidnie wyrobić ciasto.Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste.Dolać rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrobić.[Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał.]
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić całość do wyrośnięcia na około 2 godziny. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie mieszając wszystkie jego składniki.Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąka stolnicę, uformować w kulę(nie zagniatamy ponownie, ciasto ma się tylko lekko odgazować) i podzielić na 2 części. Jedną przykryć ściereczką a drugą część rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm .Posmarować serem i zwijać na dwa a powstały pas zwiniętego ciasta pokroić na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcić.Tak przygotowane bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odstępach 3-4 cm.Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na jakieś 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Komentarze