Prosty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić w kwadratowe bułeczki. Dodatek siemienia lnianego i płatków owsianych nie zmienia smaku a wprowadza odrobinę zdrowia 😉
Składniki:
- 200 ml platków owsianych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 800 ml maki pszennej
- 500 ml wody
- 100 ml mleka lub wody
- 30 ml oleju rzepakowego
- 50g świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu lub 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Płatki owsiane i siemię lniane zmielić w blenderze na mąkę
- Drożdże, miód cukier i łyżkę maki wymieszać w cieplej wodzie. Przykryć folia spożywcza lub ściereczką. Zostawić do spienienia.
- Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto około 10 minut
- Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat chwile wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm.
- Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30/40 min do urośnięcia/podwojenia objętości.
- Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.