Płaski chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym

Prosty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić w kwadratowe bułeczki. Dodatek siemienia lnianego i płatków owsianych nie zmienia smaku a wprowadza odrobinę zdrowia 😉

IMG_0173

Składniki:

  • 200 ml platków owsianych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 800 ml maki pszennej
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleka lub wody
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • 50g świeżych drożdży  
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu lub 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Płatki owsiane i siemię lniane zmielić w blenderze na mąkę
  • Drożdże, miód cukier i łyżkę maki wymieszać  w cieplej wodzie. Przykryć folia spożywcza lub ściereczką. Zostawić do spienienia.
  • Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto około 10 minut
  • Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat chwile wyrabiamy. Ciasto przekładamy do  formy do pieczenia o wymiarach 30 na 40 cm.
  • Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30/40 min do urośnięcia/podwojenia objętości.
  • Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.

IMG_0166

 

 

Dodaj komentarz