września 15, 2019

Gofry jaglane

Z czym Wam się kojarzą gofry? Mi przede wszystkim z latem, morzem i wakacyjnym luzem. Nie wyobrażam sobie pobytu nad Bałtykiem bez pysznego, ociekającego bitą śmietaną, najeżonego słodkimi owocami i zalanego polewą czekoladową gofra. Smak lata :)
Ale ten słodki przysmak może być rownież zdrową przekąską, a nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wystarczy ząstąpić mąkę i cukier zdrowszymi odpowiednikami i dobrać odpowiednie dodatki. Szczególnie zachecam Was do spróbowania gofrów wersji wytrawnej, np. z jajkiem sadzonym i boczkiem lub z jajkiem w koszulce i awokado. Idealne na śniadanie.
Dziś podaję przepis podstawowy na zdrowe gofry, które z powodzeniem możecie podawać na słodko jak i na słono.

Porcja na 4 gofry:

150 g mąki jaglanej*
2 jajka
250 ml mleka (może być krowie lub roślinne)
1 łyżka ksylitolu lub innego słodziwa
1 łyżka oleju roślinnego lub roztopionego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

*można użyc gotowej mąki lub zrobić własną mieląc w blenderze kielichowym surową, wcześniej podprażoną na suchej patelni kaszę jaglaną

Rozgrzewamy gofrownicę. Jajka rozbijamy oddzielajac żółtka od białek. Białka miksujemy z solą na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu miksujemy ze sobą resztę składników, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną taflę gofrownicy. Pieczemy ok 7 minut (w zależności od mocy urządzenia) do uzyskania złocistego koloru. Gotowe gofry studzimy na metalowej kratce.

Uwaga 1: W wersji ekspresowej możemy pominąć ubijanie białek i wszystkie składniki wymieszać razem w dużej misce za pomocą miksera lub rózgi-gofry będą mniej chrupiące, ale nadal dobre.

Uwaga 2: Przygotowując gofry w wersji wytrawnej nie pomijam słodziwa i cukru z wanilią (u mnie ksylitol z wanilią). Uważam, że takie słodkawe gofry super się komponują ze słonymi dodatkami.

Uwaga 3: To czy gofry będą chrupiące zależy w dużej mierze od mocy gofrownicy. Polecam urządzenia o mocy powyzej 1200 W.




3 komentarze:

Podziel się swoją opinią.

Copyright © 2014 Zawsze głodna , Blogger