Ryba po ukraińsku

5/5 - (21 votes)

Ryba po ukraińsku

Pyszna ryba z piekarnika po ukraińsku . Nie wiem czy to przepis tradycyjny , niemniej jednak w jednej z restauracji ,można było zjeść takowe cudo . Pyszna , prosta i naprawdę inna niż zwykła smażona z patelni . Polecam , doskonała odmiana od klasycznej pozycji . Jest to danie które powinno gościć na naszych stołach nie tylko w piątek 🙂  Nadaje się do niego niemal każdy filet , ja  tym razem użyłam mintaja ale robiłam w ten sposób , także pangę i dorsza i były równie smaczne 😉 

składniki dla 4 osób :

  • 4 średniej wielkości filety z mintaja
  • 2 marchewki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sól , ostra mielona papryka do smaku
  • 4 plastry serka topionego cheddar
  • 1 łyżka klarowanego masła

Filety  płuczemy w zimnej wodzie , osuszamy mokrym ręcznikiem . Solimy , skrapiamy sokiem z cytryny  i odstawiamy na 30 minut . Warzywa obieramy i ścinamy na mandolinie do warzyw w małe słupki . Można też pomęczyć się nożem , ale tak jest szybciej 😉  Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i rumienimy na nim warzywa doprawione ostrą papryką , cukrem , czosnkiem i solą do smaku . Kawałki ryby układamy na folii aluminiowej lekko przesmarowanej masłem .



Na wierzchu każdego fileta kładziemy warstwę warzyw i paski serka topionego o smaku cheddar . Wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika , bez termoobiegu i zapiekamy około 10-15 minut , lub na oko do momentu aż filet się zetnie . Pamiętajcie , że każda ryba różnie się piecze . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !

 

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *