Kurczak z serem francuskim w cieście

Czas na obiad, a dzisiaj ... smaczny i prosty w przygotowaniu przepis na 
kurczaka z serem i pieczarkami w cieście francuskim.
Dodatek sera francuskiego doda cudownego aromatu zapiekance - Smacznego!


Składniki na 3 porcje:

opakowania ciasta francuskiego (XL)
1 duża pierś z kurczaka
6 szt. dużych pieczarek
kawałek twardego sera francuskiego "zapachowego" ;-)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku - posiekany
2 jajka
bułka tarta
szczypiorek

przyprawy:
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki

olej lub oliwa i łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

- Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kilka mniejszych kawałków.

- Mięso wkładamy do miski i doprawiamy przyprawami i mieszamy ... następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.

- Naczynia do zapiekania smarujemy olejem lub oliwą za pomocą pędzelka i układamy przycięty na rozmiar naczynia kawałek ciasta francuskiego - smarujemy rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypujemy papryką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 min - temp. 180 stopni (środkowa półka).

- Kurczaka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy z patelni i kroimy na małe kawałki.

- Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce masła.

- Wyjmujemy naczynia i układamy na cieście pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, kurczaka i ser pokrojony w kostkę.

- Na górę układamy pozostałe ciasto pokrojone w paski, smarujemy je jajkiem i zapiekamy ok. 15 min.
Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem.


Komentarze

Popularne posty