Kurczak z serem francuskim w cieście
Czas na obiad, a dzisiaj ... smaczny i prosty w przygotowaniu przepis na
kurczaka z serem i pieczarkami w cieście francuskim.
Dodatek sera francuskiego doda cudownego aromatu zapiekance - Smacznego!
Składniki na 3 porcje:
opakowania ciasta francuskiego (XL)
1 duża pierś z kurczaka
6 szt. dużych pieczarek
kawałek twardego sera francuskiego "zapachowego" ;-)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku - posiekany
2 jajka
bułka tarta
szczypiorek
przyprawy:
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
olej lub oliwa i łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
- Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek, kroimy na kilka mniejszych kawałków.
- Mięso wkładamy do miski i doprawiamy przyprawami i mieszamy ... następnie panierujemy w jajku i bułce tartej.
- Naczynia do zapiekania smarujemy olejem lub oliwą za pomocą pędzelka i układamy przycięty na rozmiar naczynia kawałek ciasta francuskiego - smarujemy rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka, posypujemy papryką i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 8 min - temp. 180 stopni (środkowa półka).
- Kurczaka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju - zdejmujemy z patelni i kroimy na małe kawałki.
- Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce masła.
- Wyjmujemy naczynia i układamy na cieście pieczarki z cebulą, posiekany czosnek, kurczaka i ser pokrojony w kostkę.
- Na górę układamy pozostałe ciasto pokrojone w paski, smarujemy je jajkiem i zapiekamy ok. 15 min.
Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz