Tort na pierwsze urodziny

 

Pierwsze urodziny dziecka to bardzo ważny moment w życiu rodziny, mam wrażenie, że ważniejszy nawet dla rodziców niż dla dziecka, które będzie go pamiętało tylko ze zdjęć czy nagrywanych podczas imprezy filmików.

Tort na pierwsze urodziny to oczywiście najważniejszy punkt przyjęcia urodzinowego.

Przy moim pierwszym dziecku, kiedy obchodziło roczek strasznie się tym wszystkim jako świeżo upieczona mama przejmowałam, stresowałam i denerwowałam. Chciałam by wszystko by idealnie jak z obrazka. Piękne ozdoby, wymyślne dania, tort zamówiony w cukierni. Życie jak zwykle zweryfikowało ten czas, te poglądy i to nastawienie. Impreza była świetna, wspomnienia zostały wspaniałe ale nerwy i całe dopinanie wszystkiego na ostatni guzik zupełnie niepotrzebne.

Przy przyjęciu urodzinowym mojego drugiego brzdąca byliśmy w trakcie przeprowadzki, więc o idealnym obrazku ne mogło być mowy 🙂 Było spontanicznie, menu dobrane pod to co lubią dzieci i rodzina, tort przygotowałam sama, wedle własnego pomysłu, wśród podekscytowanych okrzyków towarzyszących mi dzieci – to dopiero były emocje i wspomnienia jakie! 🙂

Nawet jeśli nie macie specjalnych zdolności cukierniczych, spróbujcie przygotować taki tort dla dziecka – obiecuję że jest warto!

 

 

PRZEPIS NA TORT NA PIERWSZE URODZINY

Składniki na tort na pierwsze urodziny:

biszkopt z 5 jaj – tutaj przepis

lekki krem jogurtowy – tutaj przepis

dekoracje:

lukier maślany 1 porcja – tutaj przepis

kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego

posypka cukrowa zielona – żółta – niebieska

cukierki lentilki kolorowe

 

Jak zrobić tort na pierwsze urodziny:

Biszkopt pieczemy w dużej prostokątnej blaszce 40x30cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Studzimy całkowicie. Możemy upiec go już dzień wcześniej wtedy będzie się lepiej kroił.

Biszkopt przecinamy na dwa blaty ciasta by przełożyć go kremem.

A teraz wedle instrukcji ze zdjęcia przecinamy go na pół i jedną z połówek pod skosem, tak by z powstałych kawałków ułożyć cyfrę 1.

Kawałki tortu przekładamy kremem, układamy na podkładce stołowej i przykrywamy wierzchnią warstwą biszkoptu.

Czas na lukrowanie.

Lukier maślany w temperaturze pokojowej mieszamy dokładnie z barwnikiem spożywczym.

Na tort nakładamy cieniutką warstwę lukru, tak by zabezpieczyć ciasto by się nie kruszyło. Tort wstawiamy do lodówki na pół godziny, by lukier zastygł.

Po tym czasie na tort nakładamy resztę lukru, starając się by ładnie i równo to wyglądało.

Dekorujemy posypkami, cukierkami.

Gotowy tort wstawiamy do lodówki na dwie godziny.