wtorek, 10 września 2019

Szarlotka sypana


Deser błyskawiczny w przygotowaniu i bardzo zaskakujący, ponieważ oprócz jabłek nie ma w nim mokrych produktów. Masło nadaje ciastu niezwykle maślany smak! Aromat cynamonu i wanilii unosi się po całym domu. Polecam do filiżanki gorącej herbaty lub aromatycznej kawy!




Masa sypka:
1 ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka kaszy manny
¾ szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,3 kg jabłek
5 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
250 g masła 82%

Jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz esencję waniliową. Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na pół.
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy do niej kaszę mannę oraz drobny cukier. Sypkie produkty dzielimy na trzy porcje.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy margaryną. Na dnie wykładamy jedną porcję sypkich składników oraz połowę jabłek. Na jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach połowę masła. Masło musi być bardzo schłodzone, wręcz zamrożone. Kolejno wykładamy masę sypką, resztę jabłek , masę sypką i resztę masła. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Wierzch ciasta musi być zarumieniony. Upieczoną szarlotkę studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz