Prosty przepis na sernik

Prosty przepis na sernik

Sernik japoński z 3 składników


Prosty przepis na  sernik pieczony z 3 składników to moje odkrycie z czasów, gdy jeszcze mieszkałam w Saudi. Pokochałam go od pierwszego kęsa i jestem pewna, że Wy także go pokochacie. Super szybki sernik, niezwykle łatwy do zrobienia i przepyszny. Idealny do popołudniowej kawy lub herbaty.

Łatwy sernik bez mąki jest lekki, puszysty i cudownie miękki, niczym najdelikatniejsza bawełna. To uwielbiane przez dzieci, rewelacyjne połączenie białej czekolady, gęstego, kremowego serka i jajek.

sernik pieczony bez spodu 

sprawdzony i prosty przepis

sernik z 3 składników 

łatwy sernik dla początkujących


Prosty przepis na sernik czyli sernik japoński z 3 składników znalazłam na blogu Kirbie’s Cravings. Podobnie jak sernik bawełniany, konsystencją bardzo przypomina delikatny biszkopt. Zanim jednak zaczniemy go piec, musimy w odpowiedni sposób przygotować formę do pieczenia, zajmuje to dosłownie chwilkę czasu.

Prosty-przepis-na-sernik
Prosty przepis na sernik - Cztery Fajery

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej nie jest trudne. Wymaga jedynie przygotowania tortownicy w taki sposób, aby nie dostała się do niej woda.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Formę wkładamy do rękawa do pieczenia, który przycinamy pozostawiając z obu stron odpowiedni zapas, aby móc spięć rękaw klipsami. Rękaw spinamy po obu stronach dołączonymi klipsami.  Odcinamy wierzch mniej więcej 1 mm poniżej rantu tortownicy.
Teraz boki wewnątrz tortownicy wykładamy papierem do pieczenia tworząc kołnierz, który wystaje około 2-3 cm powyżej rantu. Robię to w ten sposób, że papier do pieczenia smaruję cieniutko masłem i przyklejam do formy.
Tak przygotowaną formę z sernikiem wstawiamy do nieco większej formy wypełnionej wodą. Dzięki temu sernik piecze się bardzo równomiernie, nie pęka i niemal nie opada. Jest równy i wilgotny w środku.

Prosty-przepis-na-sernik
Prosty-przepis-na-sernik

Prosty sernik pieczony - składniki

proporcje na formę o średnicy 16 do 18 cm
  • 120-135 g kremowego serka kanapkowego typu Philadelphia - może to być np. Twój Smak z Piątnicy albo Mój Ulubiony z OSM Wieluń
  • 120 g białej czekolady
  • 3 duże jajka -  białka i żółtka oddzielnie
  • opcjonalnie skórka pomarańczowa

Prosty przepis na sernik

Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni, grzałka góra - dół. Tortownica o średnicy 16 - 18 cm, przygotowuję ją tak, jak opisałam to powyżej.

Oddzielam żółtka od białek i białka wstawiam do lodówki.

Białą czekoladę drobno siekam i rozpuszczam w kąpieli wodnej.  Polega to na tym, że na garnku z gotującą wodą stawiam metalową miseczkę, w taki sposób, aby dno miski nie dotykało wody. Do miseczki wrzucam drobno posiekaną czekoladę i mieszam, do chwili aż się całkowicie rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodaję ser i mieszam, aż się połączą. Zdejmuję miseczkę z garnka i czekam, aż masa lekko przestygnie. Kiedy jest niemal chłodna dodaję kolejno po jednym żółtku i mieszam rózgą, do połączenia składników. Czasami dodaję też skórkę pomarańczową.

W międzyczasie schłodzone białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i zagotowuję w czajniku około 1,5 litra wody.

Do masy serowej dodaję w trzech turach pianę z białek i bardzo, bardzo delikatnie mieszam. po każdym dodaniu. Masę sernikową przelewam do formy i z wysokości około 2 cm upuszczam tortownicę na ręcznik kuchenny położony na blacie. W ten sposób pozbywam się nadmiaru pęcherzyków powietrza.

Wstawiam tortownicę do większej formy, do której wlewam około 1,5 litra wrzącej wody. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem.

Piekę w temperaturze 170 stopni  przez 15 minut, obniżam temperaturę do 160 stopni i piekę przez następne 15 minut, a następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku na około 20 minut.
Wyjmuję formę z wodą i wstawiam sernik do uchylonego piekarnika na godzinę, aby nieco ostygł. Podczas stygnięcia ciasto odrobinę zmniejszy swoją objętość.
Na koniec dekoruję cukrem pudrem lub polewą z ciemnej czekolady.

Prosty-przepis-na-sernik
Prosty przepis na sernik

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: