Bananowy budyń jaglany z matchą

11 września 2019

Kolejna kombinacja budyniu z kaszy jaglanej. Tym razem wersja bananowa z zielonym akcentem 😊


Składniki (1 porcja):
  • 50 g kaszy jaglanej 
  • 125 ml wody 
  • 1 łyżka Kokosowa Matcha Latte (Vivo Life - Siła Roślin)
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych 
  • 1 mały banan
  • 70 ml napoju roślinnego 

Przygotowanie:
  1. Kaszę opłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do rondelka, podprażaj przez kilka minut, ciągle mieszając. Następnie zalej wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Zdejmij z ognia, odstaw na 15 minut, aby ostygła i jeszcze doszła. 
  2. Kolejno zmiksuj z pozostałymi składnikami na możliwie najgładszą konsystencję. W razie potrzeby dolej więcej napoju. 
  3. Podałam z malinami, wiórkami kokosowymi i tartą czekoladą gorzką. 

Wartości odżywcze bez dodatków:
energia: 353 kcal
białko: 9 g
tłuszcze: 7 g
węglowodany: 60 g
błonnik: 7 g

♥️ Jeżeli nie masz dostępu do Kokosowa Matcha Latte dodaj 1/2 łyżeczki herbaty matcha lub pomiń ten składnik. 
♥️ Napój roślinny możesz użyć dowolny, a także zamienić na mleko krowie. 


1 komentarz