Naleśniki są dobre na każdą porę roku i nadają się na każdy posiłek :) Tym razem proponuję coś na słodki deser lub podwieczorek. Pierwsze jesienne jabłka połączyłam z ostatnimi letnimi, soczystymi brzoskwiniami. Z dodatkiem wanilii pachną i smakują wspaniale. Podane z naleśnikami na mleku oraz solonym kajmakiem przegonią wszystkie chmury :)
8-10 sztuk
- 2 szklanki mleka 2%
- 1/5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 jabłka antonówka (lub inne kwaśne)
- 2 soczyste brzoskwinie
- 1/4 łyżeczki ziarenek wanilii
- 8-10 łyżeczek solonego kajmaku
Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8-10 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni.
Owoce myjemy i obieramy, kroimy w kosteczkę.
Dusimy na łyżce wody, aż zmiękną.
Dodajemy do nich wanilię i mieszamy.
Każdego naleśnika smarujemy kajmakiem i łyżka owoców.
Zwijamy lub składamy w trójkąty i podajemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy