SERNIK Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH NA KRUCHYM, KAKAOWYM CIEŚCIE

Pamiętam ten sernik z czasów, kiedy poznałam mojego męża, odwiedzaliśmy jego babcię a ona częstowała nas tymże właśnie ciastem. Niestety babci nie ma już wśród nas a ja nie mam od niej przepisu. Jednak postanowiłam spróbować odtworzyć sernik i myślę, że mi się udało. Nie smakował zupełnie jak u babci, jednak bardzo podobnie.
Kruche, kakaowe ciasto i masa przygotowana z serków homogenizowanych, pychotka. Delikatny, wilgotny w środku, nie za słodki. Kto lubi takie ciasta? :)




Składniki na okrągłą blachę o średnicy 24 cm:
Ciasto kruche:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 3/4 kostki masła
* 2 żółtka
* pół szklanki cukru
* 2 płaskie łyżki kakao (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
Masa:
* 900 g serka homogenizowanego waniliowego
* pół szklanki cukru
* 2 budynie waniliowe
* pół kostki masła
* 2 białka

Wykonanie:
Kruche ciasto:
Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Dłonią zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kawałki (1/3 i 2/3). Większą częścią ciasta wyłożyć dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia, mniejsze ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Masa:
Serek homogenizowany przełożyć do miski, wymieszać mikserem z cukrem i budyniem w proszku. Masło roztopić, wystudzone wlać do masy, wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wylać na spód ciasta. 
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część kakaowego ciasta.
Piekarnik nagrzać do 170'C piec ciasto około 1 godz. (długość pieczenia zależy od piekarnika, więc tu zalecam po 50 minutach pieczenia w środek ciasta wbić patyczek  sprawdzić czy ciasto dobrze wypiekło się w środku).








5 komentarzy:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)