poniedziałek, 9 września 2019

Sałatka z brokułem, fetą i winogronem

Brokuł w połączeniu z sosem na bazie octu jabłkowego i z dodatkiem sera feta sprawdził się. 










Składniki:



250 g brokułu
400 g pieczonych buraków
200 g sera feta
6 szt orzechów brazylijskich
200 g czerwonego winogrona
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sos:
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju słonecznikowego
pieprz 



Przygotowanie:



Różyczki brokułu blanszowałem , przelałem zimną wodą. Odcedziłem. Buraki upiekłem w piekarniku, pokroiłem na małe kawałki. Fetę pokruszyłem. Orzechy uprażyłem na suchej patelni. Winogrona pokroiłem na połówki. Szczypiorek posiekałem.
Sos : ocet utarłem z musztardą powoli dodawałem oliwę. Przyprawiłem do smaku pieprzem.
Na półmisku rozłożyłem kawałki buraków, na nich brokuły, winogrona, talarki szalotki, pokruszoną fetę, pokrojone orzechy. Całość polałem sosem i posypałem szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz