Gnocchi z sosem z pomidorków koktajlowych

Drukuj
11.09.2019   Magda

W sezonie gdy pomidory są najsmaczniejsze – pachnące słońcem, soczyste i ogniście czerwone, ten przepis jest po prostu obowiązkowy. Dodatkowo, przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczne. W środku same dobroci – ziemniaczane gnocchi, które są po prostu stworzone do wchłonięcia wszystkich pysznych smaków z sosu, którego postawę stanowią słodkie pomidorki duszone w słodko-kwaśnym occie, cebulką i czosnkiem. Niebo na talerzu, widelcu i w ustach.

Składniki (na 2 porcje):

  • opakowanie gotowych gnocchi
  • 500g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250ml bulionu warzywnego
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka siekanego świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do podania

 

Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy. Pomidorki myjemy i osuszamy.

 

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje, wrzucamy na nią cebulę – szklimy ją, około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, wrzucamy na patelnię pomidorki i smażymy około 5 minut, aż lekko się zmiękną i zaczną pękać. Jeśli w przepisie używamy suszonego oregano, w tym momencie dodajemy go na patelnię, rozcierając wcześniej w dłoniach.

 

Gdy pomidorki zaczną pękać, przeciskamy do nich czosnek, smażymy mieszając przez minutę. Następnie, polewamy pomidorki octem balsamicznym, dodajemy bulion, mieszamy i pod przykryciem, dusimy na małym ogniu przez 3 minuty.

 

Po upływie 3 minut, dodajemy na patelnię gnocchi – mieszamy dokładnie. Przykrywamy, zostawiając małą szczelinę i dusimy na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania gnocchi wchłoną część sosu, zagęszczą go, a same idealnie się ugotują.

 

Na sam koniec próbujemy, doprawiamy od smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy drobno posiekane świeże oregano. Od razu podajemy, gorące, z wierzchu posypane tartym parmezanem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.