Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Babka budyniowa(szybka)

Babka budyniowa to jedno z tych ciast do, których przymierzałam się zrobić tylko nigdy nie było czasu. Jednak ostatnio postanowiłam zrobić krok na przód i w końcu zrobić to popularne ciasto. Powiem wam, że miło się zaskoczyłam. Przygotowanie i zrobienie babki budyniowej nie zajęło dużo czasu. Sama babka jest super pulchna i pyszna. Mąkę zastąpiłam budyniami waniliowymi wiec sam wypiek nabrał niezwykłego smaku i aromatu. Babka budyniowa to doskonałe ciasto na weekend lub gdy chcemy przygotować smaczne i szybkie ciasto do kawki. Mogę śmiało powiedzieć, iż jest to jedno z moich ulubionych ciast, które bardzo często piekę. Doskonale smakuje z kubkiem herbaty lub kawy. Co ważne to ciasto możecie przygotować razem z dziećmi, na pewno chętnie pomogą. Moim zdaniem nie ma smaczniejszej i szybkiej babki jak właśnie babka budyniowa. Polecam!
Składniki:
200 ml śmietany 12%
180 g budyniu waniliowego(3 opakowania)
120 g cukru pudru
100 g maki pszennej
100 g cukru
80 g skórki pomarańczowej
50 ml wrzącej wody
30 ml  soku z cytryny
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy śmietanę. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i budynie waniliowe. Miksujemy do połączenia się składników. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przelewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder, sok z cytryny i wrzącą wodę mieszamy do momentu powstania lukru. Lukrem polewamy wystudzone ciasto. Dekorujemy skórką pomarańczową.
babka, ciasto ucierane, babka budyniowa
babka, ciasto ucierane, babka budyniowa
babka, ciasto ucierane, babka budyniowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj