Szybki makaron po wietnamskum czyli noodle na wynos. Bardzo łatwe do zrobienia, bo całość pracy sprowadza się do usmażenia szaszłyków. Ale co to są za szaszłyki! Słodko kwaśne, pachnące cytrusami i azjatyckimi przyprawami.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2-3
Jak zrobić makaron po wietnamsku
Esencję makaronu po wietnamsku stanowi Nuoc Cham, klasyczny sos słodko-kwaśny wytrawny w smaku, będący fundamentem wietnamskiej kuchni. Dodawany jest do wielu dań, począwszy od makaronów, a na sajgonkach i sałatkach z owoców morza skończywszy. Nuoc Cham oznacza po wietnamsku sos rybny, ale w rzeczywistości sos rybny, jako przyprawa, stanowi tylko jeden ze składników. Lista ingrediencji jest różna w zależności od regionu Wietnamu. Podstawę stanowi sok z cytryny, cukier/miód i woda – letnia, żeby łatwiej było w niej rozpuścić składniki. Poza tym dodawany jest czosnek i papryczka chilli – tu w zależności od zainteresowania i tolerancji na ostrość.
Zresztą każdy kto choć raz był w wietnamskiej restauracji, a przecież chyba każdy kiedyś jadł „u chińczyka” makaron po wietnamsku zna sos Nouc Cham, bo jest on zawsze stawiany na stole, niezależnie od zamówionego dania.
W przepisie na makaron po wietnamsku sos należy podać osobno tak, żeby każdy z biesiadników dodawał go sobie według indywidualnego gustu.
Polecamy Wam ten przepis, bo jest szalenie łatwy, a konsumpcja makaronu wietnamsku dostarcza wiele przyjemności. Zwracamy też Waszą uwagę na cytrynowego kurczaka, który jest dodatkiem do makaronu po wietnamsku, a właściwie na marynatę w jakiej jest macerowany. Warto zapamiętać, zapisać przepis na nią, ponieważ wspaniale zmiękcza i aromatyzuje on mięso. Cytrynowy sos z powodzeniem można wykorzystać przy okazji robienia dań z grila.
Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com
Składniki:
- 500 g polędwiczek lub filetów z kurczaka
- 200 g makaronu ryżowego
- 1 mały ogórek pokrojony w plastry
- 2 małe marchewki pokrojone w paski (julienne)
- Garść szpinaku lub dowolnej sałaty
- Garść posiekanego szczypiorku
- Dużo zieleniny: kolendry, pietruszki
- 2 łyżki oleju
Marynata do kurczaka
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki miodu lub cukru
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 małe starte ząbki czosnku
- Średniej wielkości szalotka, lub połowa czerwonej cebuli posiekanej w krążki
Sos Nouc Cham
- 4 łyżki ciepłej wody
- 3 łyżki miodu
- 6 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 starte ząbki czosnku
- Kawałek ostrej papryczki (według uznania)
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie skleił.
Krok 2
Wymieszaj składniki marynaty do kurczaka (4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki miodu lub cukru, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 4 małe starte ząbki czosnku, średniej wielkości szalotka, lub połowa czerwonej cebuli posiekanej w krążki). Pokrój mięso w kawałki o wielkości kęsa. Włóż do marynaty. Marynuj 15 minut. Wyjmij z marynaty , nadziej na szpadelki do szaszłyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Usmaż szaszłyki. Uwaga: marynata łatwo się karmelizuje i szybko się przypali, jeśli będziesz smażyć w zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego smaż szaszłyki na średnim ogniu.
Krok 3
Przygotuj sos Nuoc Cham. Wlej do małego słoiczka 4 łyżki cieplej wody, 3 łyżki sosu sojowego, 6 łyżek soku z cytryny, dodaj 3 łyżki miodu, dwa starte ząbki czosnku, drobno posiekane chilli. Zakręć słoik i mocno potrząśnij aż do połączenia składników.
Krok 4
Wykładaj na talerze makaron, szpinak, posiekaną marchew i ogórki i szaszłyki. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z sosem Nuoc Cham.
Jeśli zabierasz danie do pracy, spakuj sos osobno i polej nim noodle tuż przed jedzeniem.
Smacznego!