Chili con carne, czyli po prostu ostre papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie cebuli i mięsa na złoty kolor, a następnie powolne gotowanie potrawy do miękkości poprzez stopniowe dolewanie bulionu. Dzięki temu mięso i papryka stają się delikatne i nabierają słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii.
- 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)
- 2 małe papryczki chili
- 2 słodkie czerwone papryki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę)
- 100-200 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka sosu Worcester lub sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sos Tabasco (ewentualnie)