Muffinki cytrynowe

  • 300 g mąki
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru pudru
  • 185 ml maślanki
  • cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu
  • 2 jajka
  • 100 g stopionego masła
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • szczypta soli

Masa cytrynowa z twarożku

  • 20 g miękkiego masła
  • 100 g kremowego twarożku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • paseczki skórki cytrynowej, do przybrania

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać startą skórkę cytrynową, wymieszać i zrobić w środku zagłębienie. W drugim naczyniu wymieszać jaja z maślanką. Dodać cukier waniliowy. W zagłębienie w mące wlać jednocześnie masło i masę jajeczną. Wszystko wymieszać łyżką, tak by połączyć składniki, ale powinny pozostać grudki. Porcje ciasta nakładać do wysmarowanej metalowej formy muffinkowej lub do foremek silikonowych – do ok. ¾ wysokości. Do formy metalowej można wkładać papilotki. Piec w 200 C przez ok. 10 - 12 min. Babeczki są gotowe, gdy wbity w nie patyczek jest suchy.

Przygotować masę cytrynowa. Mikserem ubić masło z twarożkiem i cukrem pudrem. Dodać sok z cytryny i ucierać aż masa zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Posmarować wystudzone muffiny i udekorować zestem z cytryny.