Róża ucierana z cukrem, czyli konfitura różana

Konfitura różana

Konfitura z róży cukrowej to tradycyjny dodatek do ciast i deserów – idealne nadzienie do pączków z różą, wypełnienie do mazurków, dodatek do sernika wiedeńskiego oraz ciasta czekoladowego. Przepis na ucierana różę jest banalnie prosty, wymaga tylko dłuuuugiego ucierania w makutrze.

Składniki na konfiturę różaną

  • ok. 30 dag samych płatków róży cukrowej
  • 60 dag drobnego, białego cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny

Róża cukrowa, to tak naprawdę róża francuska. Ten gatunek był kiedyś bardzo popularny w Polsce, aktualnie w terenie dzikim jest rzadko spotykana, natomiast jeszcze dość często można ją znaleźć w starych ogrodach. Kwiaty róży cukrowej mają charakterystyczny ciemnoróżowy kolor, wyraźne żółte środki i przede wszystkim cudownie pachną. Na konfiturę najlepiej wybrać kwiaty z roślin rosnących z dala od szosy.

Płatki oczyszczamy z resztek listków, pręcików i innych zanieczyszczeń. Białe końcówki płatków koniecznie odcinany nożyczkami, a gotowe płatki wsypujemy do makutry. Dodajemy trochę cukru i odrobinę soku cytrynowego i ucieramy. Gdy pierwsza partia cukru jest już roztarta z płatkami dodajemy resztę cukru i... ucieramy aż do skutku. Można też rozdrobnić różę z cukrem w blenderze jednak ucierana róża ma lepszą konsystencję. 

Gotową konfiturę wkładamy do wyparzonych słoiczków i gotowe.

Komentarze