piątek, 6 września 2019

Caponata.

Caponata, to włoski (a właściwie sycylijski) gulasz warzywny. Danie to docenią smakosze, którzy lubią mięsiste, lekko dymne w smaku bakłażany, słodką paprykę, anyżkowego selera naciowego, słone oliwki i kapary.... caponata, to feria barw i smaków.
Caponata, to prosta a zarazem wykwintna potrawa, złożona z kilku zwykłych składników, a uzależniająco pyszna. 
Kto raz spróbował, nigdy nie zapomni ;)



Składniki:
  • 2 bakłażany
  • 3 średnie papryki (u mnie czerwona, żółta i zielona)
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 3 średnie pomidory lub szklanka passaty pomidorowej
  • garść czarnych oliwek lub zielonych
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól himalajska, pieprz czarny do smaku
  • do podania: bagietka, orzeszki cedrowe lub pinii, listki bazylii

Przygotowanie:
  • Bakłażany pokroić w grubą kostkę, oprószyć solą, przełożyć na sito, odstawić na pół godziny.
  • Następnie wytrzeć bakłażany za pomocą ręcznika papierowego. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć bakłażany na talerz.
  • Dodać kolejną porcję oliwy z oliwek podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, czosnek i selera. 
  • Dodać pokrojone i obrane ze skórki pomidory, dusić ok. 15 minut na średnim ogniu.
  • Następnie dodać podsmażone wcześniej bakłażany, pokrojone oliwki, cukier, ocet winny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostawić do schłodzenia.
  • Caponatę podawać w temperaturze pokojowej na tostach z bagietki obsmażonej na oliwie, udekorowaną orzeszkami i listkami bazylii.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz