sobota, 7 września 2019

Surówka z pora i marchewki.








Składniki :
2 pory
2 średnie marchewki
1/2 pęczka rzodkiewki
3-4 łyżki śmietany 18 %
zielona natka pietruszki
1 gałązka selera
1 liść jarmuzu
szczypiorek
sól 
pieprz czarny mielony
Sposób wykonania :
 Pory oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w drobną kostkę. Marchewkę myjemy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i zieloną nać, ścieramy na tarce tak jak marchewkę lub drobno siekamy na małe kawałki. Gdy pokroimy ją nożem na małe kawałki, będzie ona bardziej widoczna w surówce. Całość mieszamy, dodajemy śmietanę oraz posiekane nowalijki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę octu jabłkowego, wtedy surówka będzie winna. Ja nie dodawałem soli, pieprzu, octu , a surówka też jest smaczna. Polecam ten przepis. 



                         Smacznego !
  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz